Tudomány zöldövezet

Bizarr giliszták lepik el tömegesen az amerikai erdőket

Legalább 15 amerikai állam erdeiben jelentek meg nagy számban egy invazív féregnemzetség tagjai – írja a Live Science. Az Ázsiából származó Amynthas giliszták a 19. században érték el Észak-Amerikát, azóta az Egyesült Államok számos térségében megjelentek.

Az állatok első ránézésre sokban hasonlítanak az Amerikában honos gilisztákra, csak kisebbek, és barnásabb a színük. A férgek sokkal mozgékonyabbak helyi rokonaiknál, és viszonylag könnyedén elmenekülnek a ragadozók elől.

Az idegen élőlényeket gyakran hívják őrült gilisztáknak, mivel össze-vissza vonaglanak, ugranak, és akár a farkukat is elhagyják, ha veszélyben vannak.

A kifejlett példányok társak nélkül is gyorsan szaporodnak, a kikelt egyedek pedig hamar felfalják a talajban lévő tápanyagokat, így változtatva meg a föld struktúráját. Brad Herrick, a Madisoni Wisconsini Egyetem munkatársa szerint az inváziós fajok az őshonos gilisztákat is kiszorítják.

Azt még nem tudni, hogy az állatok miként terjednek az államokban. Lehetséges, hogy importált növények földjében, teherautók gumiabroncsában, tereprendező eszközökön, illetve vízi útvonalakon keresztül érkeznek. Egyelőre nem találtak hatékony módon az idegen férgek megfékezésére, és további vizsgálatokra lesz szükség annak megértéséhez is, hogy az invazív fajok hosszú távon miként hatnak majd az amerikai élővilágra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik