Tudomány zöldövezet

Zseniális kép készült egy csuromvizes bagolyról

A jól rejtőzködő és ügyesen, csendben vadászó baglyok a madárvilág legfélelmetesebb ragadozói közé tartoznak, esetenként ugyanakkor kifejezetten vicces fotók készülnek az állatokról. Hasonló történt azzal a kakukkbagollyal is, amelyet az Új-Zélandi Massey Egyetem állatkórházában kezeltek – írja az IFLScience.

Az intézményben minden évben nagyjából 400 őshonos állatot ápolnak. A képeken látható madarat antibakteriális samponnal mosdatták meg, majd megszárították. A példányról készített felvételeket Natalie Anderson, az Aucklandi Egyetem munkatársa osztotta meg közösségi oldalán.

A madarak hozzánk hasonlóan érzékenyek a parazitákra, az élősködők pedig különösen nagy problémát okozhatnak, ha az érintett egyed beteg vagy sérült.

A baglyok egyedi tollai nagyban segítik a ragadozók hangtalan repülését, különleges szerkezetük miatt viszont nem pergetik le kellően a vizet.

A most kezelt példány tollai nem voltak egészségesek, ami a túlélését is fenyegette. Az állat megtisztítása nagyban segíti majd a felépülését.


A kakukkbagoly Ausztráliában, Új-Zélandon és a Norfolk-szigeten őshonos, és 26-29 centiméter hosszúra nő meg. A faj különböző gerincteleneket, például rovarokat, kisebb emlősöket, illetve madarakat fogyaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik