Tudomány zöldövezet

Kidobott maszkokból építhetnek utat

Egy új tanulmány alapján utak építésére lehetne használni a már kidobott arcmaszkokat – írja az MTI. A szakértők bíznak benne, hogy a megoldással csökkenthetik a koronavírus-járványhoz köthető többlethulladékot.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói által kitalált kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy 3 millió arcmaszkot lehet felhasználni.

Ez 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét.

Az utak és járdák alaprétegeként szolgáló új anyag bezúzott egyszer használatos maszkok és feldolgozott építési törmelékek keverékéből áll. A maszkok képesek növelni a keverék merevségét és erejét. Az új tanulmány az első, amely az eldobható maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja.

Marjai János / 24.hu

A PPE-maszkok használata drámaian megnövekedett a koronavírus-járvány miatt, világszerte mintegy 6,8 milliárd darabot használnak naponta. Mohammad Saberian, a csapat vezetője szerint multidiszciplináris és együttműködésen alapuló megközelítésekre van szükség a COVID-19 környezeti hatásainak mérsékléséhez, különösen a használt PPE-maszkok felszámolásához. „A kutatás eredeti célja az egyszer használatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de utóbb nagy örömünkre kiderült, hogy nem egyszerűen használható, de valódi építészeti haszna is van” – mondta Saberian.

Az utak négy rétegből állnak: védőréteg, alapréteg, kötőréteg és kopóréteg (aszfalt). Mindegyik rétegnek egyszerre kell erősnek és rugalmasnak is lennie, hogy ellenálljanak a nehéz járművek nyomásának. A feldolgozott építési törmelék potenciálisan az első három alaprétegben használható, a legoptimálisabb arány 1 százaléknyi arcmaszk és 99 százaléknyi törmelék.

Más kutatók a használt maszkok fertőtlenítésének és sterilizálásának lehetőségét vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik