Tudomány zöldövezet

Radioaktív ital okozta a nők kedvencének halálát

Wikimedia Commons / Sam LaRussa / CC BY-SA 2.0
Wikimedia Commons / Sam LaRussa / CC BY-SA 2.0

Az IFLScience elevenítette fel Eben Byers bizarr történetét. Az 1932-ben, 51 éves korában elhunyt acélmágnás és sportoló a radioaktív anyagok iránti korai lelkesedés áldozata lett.

Henri Becquerel 1896 márciusában fedezte fel az urán sugárzó tulajdonságát, nem sokkal később pedig a polónium, a tórium és a rádium esetében is felismerte a jelenséget. Magát a radioaktivitás kifejezést először Marie Curie használta. A felfedezéseket követően nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a sugárzó anyagokat elkezdjék bizonyos termékekben, például fogkrémekben és cigarettákban használni. Byers is egy ilyen készítményt fogyasztott.

A nők körében igen népszerű iparmágnás a sportokat is imádta, 1906-ban megnyerte az amatőr amerikai golfbajnokságot. 1927-ben egy balesetben megsérült a karja, ami állítólag nemcsak a sportolást, hanem a szexuális életét is megnehezítette. Orvosa egy Radithor nevű szert írt fel a fájdalmára, feltehetőleg azért, mert a készítmény feltalálója, William J. A. Bailey fizetett azon szakembereknek, akik előírták a „gyógyszer” használatát.

A Radithor gyakorlatilag vízben higított rádium volt.

Byers fájdalmai a véletlen vagy a placebohatás miatt elmúltak, a jelenséget pedig a készítménynek tulajdonította. A férfit annyira meggyőzte a szer, hogy a halálos koktélból rendszerint még üzleti partnereinek, illetve barátnőinek is küldött, és még versenylovait is megitatta a szerrel. Élete során mintegy 1400 darabot fogyasztott el a nagyjából 14 grammos kiszerelésből.

A korszakban még a szakértők sem tudtak a radioaktivitás veszélyeiről – volt olyan gyártó, akit egyenesen azért büntettek meg, mert az ígértnél kevesebb sugárzó anyagot tett termékébe. Utóbb aztán kiderült, hogy a radioaktivitás súlyosan károsíthatja a szervezetet.

Wikimedia Commons / Közkincs Eben Byers az 1920-as években

Byers eleinte fogyást és gyakori fejfájást tapasztalt, utóbb pedig több foga is kiesett. A sugárzás miatt különböző rákos betegségek jelentkeztek nála, csontjai pedig elkezdtek szétporladni. 1931-ben a hatóságok már komoly küzdelmet folytattak a hasonló szerek ellen, így felkérték a férfit, hogy tanúskodjon az ügyben. Ekkora Byers már olyan rossz állapotban volt, hogy csak ügyvédjén keresztül, egy közleményben tudott beszámolni történetéről. A szöveg szerint két fogat leszámítva az iparmágnás teljes felső állkapcsát, illetve alsó állkapcsa nagy részét el kellett távolítani, csontjai szétestek, koponyájában pedig lyukak alakultak ki.

Byers csak hetekkel halála előtt tudta meg, hogy állapota végzetes, holttestét egy ólomból készült koporsóban temették el. A férfi halála is hozzájárult, hogy a kuruzslók által, radioaktív anyagok felhasználásával készített termékeket betiltsák. A Radithor feltalálója egyébként maga is rákban halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik