Tudomány

Máshogy változtatjuk meg az állatok mozgását, mint hittük

Getty Images
Getty Images

Az ember és az állat együttélése, illetve az emberi jelenlét hatása az állatpopulációkra általában népsűrűség, és nem viselkedés szempontjából történik – egy friss kutatás szerint azonban utóbbit is figyelembe kellene venni a modellek alkotásánál, mivel nagyban befolyásolhatja az állatok elterjedését az, hogy milyen emberi tevékenység folyik mellettük.

Az Eurekalerten megjelent sajtóközlemény szerint be kellene vezetni azt a kifejezést, hogy antropogén rezisztencia, ami annyit takar, hogy egy-egy faj mennyire bírja jól az emberi jelenlétet a közelében. A Göttingeni Egyetem és a berlini Humboldt Egyetem kutatása arra mutat rá, hogy korábban, ha az emberi tevékenység állatokra gyakorolt hatását vizsgálták, az adott földterület felhasználási módját (mezőgazdaság, városi terjeszkedés, ipari terület, satöbbi), illetve a népsűrűséget, esetleg a közlekedést figyelték meg, azt egyáltalán nem, hogy milyen emberi viselkedés figyelhető meg a területen. A One Earth tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az antropogén rezisztenciában szerepet játszhatnak az

olyan faktorok, mint hogy egy adott területen zajlik-e vadászat, vagy éppen kiegészítő etetés.

A szakértők a kutatásban három esetre koncentráltak: a Washington állambeli farkasokra, az iráni leopárdokra, és az India középső részén élő nagy húsevőkre. Megállapították, hogy vannak olyan vallásos, kulturális szokások, amelyek például olyan ragadozók jelenlétét teszik lehetővé, amelyek a mezőgazdasági állatállományt ugyan tizedelik, de a helyiek megtűrik őket. Ez a szakértők eredményei szerint jelentős hatással van az állatok mozgására és viselkedésére.

A kutatók azt állapították meg, hogy az eredményeik és az antropogén rezisztencia figyelembe vétele sokat segíthet a környezetvédőknek és természetvédőknek abban, hogy bizonyos állatpopulációk ne szigetelődjenek el egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik