Tudomány koronavírus

A kormány mától az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül is engedélyezhet vakcinát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón több érdekes kijelentést is tett, a vakcinaengedélyeztetésre vonatkozó új kormányrendeletek csak most jelentek meg a Magyar Közlönyben. A 19/2021. kormányrendelet gyakorlatilag kimondja, hogy gyógyszert és vakcinát is úgy engedélyezzen a kormány itthon, hogy az OGYÉI-nek (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek) arra nem kell külön szakmai vizsgálat után rábólintania.

A „biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről” szóló rendelet legújabb változata tulajdonképpen a 488/2020. rendelet továbbfejlesztése – a Telex szerint ennek a 6/A bekezdése tette lehetővé, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bármiféle vizsgálat nélkül engedélyt adjon az AstraZeneca vakcinájának, azon az alapon, hogy azt az Egyesült Királyságban már megvizsgálta és jóváhagyta a helyi gyógyszerhatóság. A rendelet a koronavírus-járvány miatt született meg, és február 8-ig érvényes.

A mostani rendelet azonban még ennél is tovább megy, erről számolt be Gulyás Gergely a délelőtti kormányinfón: a kormány most már bármilyen gyógyszert és vakcinát engedélyeztethet, ami

  • az Európai Gazdasági Térség országaiban,
  • vagy az Egyesült Királyságban engedélyezett,
  • esetleg legalább három országban alkalmazzák, és ebből a háromból legalább az egyik európai uniós tagállam vagy tagjelölt,
  • és a szert már legalább egymillió emberen használták már.

Ezzel a magyar kormány nemcsak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) engedélyeztetési folyamatát kerüli meg, hanem gyakorlatilag az OGYÉI-t is, hiszen így nincs szükség a gyártás és a vakcina külön hazai ellenőrzésére sem – most már nemcsak az EU országokban elfogadott vakcinák esetén, de a tagjelölt országokban engedélyezett oltóanyagoknál is.

A kormányrendelettel gyakorlatilag mind – az egyébként már engedélyezett – Szputnyik V-öt, mind a kínai Sinopharm vakcinát engedélyezni lehet soron kívül is, utóbbival ugyanis már novemberben több mint egymillió kínai állampolgárt oltottak be, és Szerbiában például engedélyezett, ami tagjelölt ország.

Kapcsolódó
Ezt tudni biztosan arról a kínai vakcináról, ami Magyarországra jöhet
Magyarországra is érkezik az egyik kínai koronavírus-vakcina – ezeket érdemes tudni a Sinopharm oltóanyagáról.

Mindenképpen aggasztó, hogy a múlt héten Orbán Viktor finoman nyomást gyakorolt az OGYÉI-re azzal a kijelentésével, hogy reméli, minél előbb megtörténik a „kínai vakcina” engedélyeztetése (ez a Sinopharm oltóanyagát takarja), ezzel a kormányrendelettel azonban már nem is kell megvárnia a szakmai szervezet vizsgálatának eredményét. Kételyek merültek fel a Szputnyik V engedélyeztetésének kapcsán is, de a sajtóértesüléseket nem sikerült sem megerősítenünk, sem megcáfolnunk, mivel az OGYÉI-től nem kapunk választ a kérdéseinkre.

Hivatalosan egyébként az Európai Unió tagországai olyan vakcinát engedélyeztethetnek az EMA nélkül, amely nem biotechnológiai módszerekkel készül. Ilyen a Sinopharm és a Szputnyik V is, valamint az AstraZeneca vakcinája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik