Belföld

Teljes a titkolózás az orosz vakcina engedélyeztetése körül

A héten több probléma is nyilvánosságot kapott a Magyarországon engedélyt kapó orosz vakcinával kapcsolatban.

  • Még hétfőn írtuk meg a telex.hu nyomán, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinának, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben.
  • Szerdán pedig a Népszava azt derítette ki, hogy a Szputnyik V klinikai vizsgálatában nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet, vagyis a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint. Ez volt a szakértők egyik kifogása az oroszok koronavírus-oltóanyagával szemben. A lap információi szerint a segítségül hívott külső szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna. A felkért tanácsadókat meglepte, hogy aggályaik tisztázása előtt beszélt az OGYÉI főigazgatója kijelentette, orosz vakcina dokumentációja megfelelő. A Népszava forrásai szerint volt, aki azt nehezményezte, hogy az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. Az engedély kiadása után állítólag volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját.

A Népszava megpróbált ismét utánajárni a dolgoknak.

Csütörtöki számukban azt írják azonban, hiába kérdezték az orosz vakcina, a Szputnyik V hatósági engedélyezésében résztvevő szakértőket, mit gondolnak arról, hogy kételyeik ellenére mégis megadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a felhasználási engedélyt – a szakemberek elzárkóztak a nyilatkozattól. Gyakorlatilag mindenhonnan azt a sablonválaszt kaptuk: nem áll módjukban válaszolni.

A lap úgy tudja, az OGYÉI főigazgatója kérte őket arra, hogy ne mondjanak semmit a sajtónak. Attól tartott, hogy az újságírók a legkisebb információból is messzemenő következtetéseket vonnának le. Egyúttal megígérte a szakértőiknek, hogy a nevüket nem teszik közzé, hogy a tekintélyüket megvédjék.

Az OGYÉI ugyanakkor nem cáfolta a lapnak a korbábban felmerült engedélyeztetési problémákat. Azt ugyanakkor a szervezet nem kívánja a nyilvánosság elé tárni, hogy milyen információk alapján bírálta felül a szakértők kételyeit.

Kiemelt kép: Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t mutatja egy nővér a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpontban 2021. január 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik