Tudomány

Jézus korából származó fürdőt találtak Jeruzsálemben

Mintegy 2000 éves rituális fürdő és a bizánci korszakból származó, 1500 éves templom maradványait fedezték fel Jeruzsálemben – írja az MTI az izraeli régészeti hatóságra hivatkozva (IAA).

Rituális fürdő

A romokat az Olajfák hegye lábainál, a Gecsemáné-kert közelében folyó ásatáson tárták fel. A régészek szerint az épületegyüttes és a fürdő felfedezése a helyszín kétezer évvel ezelőtti földműveléséről, talán olaj- és bortermeléséről tanúskodik. A korabeli zsidó tisztasági törvények alapján ugyanis az olaj és a bor előállításában dolgozókat fürdőre kötelezték.

A fürdőépület felfedezése a hely nevének, a Gecsemánénak (a héber szó az olajsajtoló helyét jelenti) az eredetére utalhat.

Atef SAFADI / POOL / AFP Az ásatás helyszíne

Görög templom

A bizánci kori templomot, amelyet ugyanebben a völgyben, a kert mellett tártak fel, finoman vésett kőmotívumokkal díszítették, ami a jelentőségét bizonyítja, a padlózaton görög feliratot találtak.

Abban az időben használták a templomot, amikor Jeruzsálem muszlim uralom alatt állt. Ez arra utal, hogy ebben az időszakban sem szüneteltek a városba irányuló keresztény zarándoklatok

– jegyezték meg a régészek.

A középkorban sok teremmel, bonyolult vízvezetékrendszerrel ellátott rendházat építettek a helyszínen, két nagy víztárolójának oldalait kereszttel díszítették. A régészek megállapították, hogy a XII. században rombolták le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik