Tudomány

Páviánmúmiák árulkodnak egy titokzatos vidékről

Az ókori Egyiptom egyik fontos kereskedelmi partnere egy Punt nevű terület volt. Bár a régió több korabeli forrásban is szerepel, a pontos helye vitatott, a történészek szerint Északkelet-Afrikában, Arábiában, illetve a modern Szudán területén egyaránt feküdhetett. Szakértők egy csoportja úgy gondolja, hogy mumifikált páviánok segíthetnek a rejtély megoldásában – írja az IFLScience.

A feljegyzések alapján a térségből hozták többek közt a páviánokat is, melyekben az egyiptomiak Thot isten megtestesülését látták.

Az állatokat haláluk után gyakran mumifikálták a korabeliek.

2015-ben két tetemből is begyűjtöttek mintákat, ezek elemzése etiópiai vagy eritreai származásra utalt, az eredmények azonban nem voltak egyértelműek.

by Marc Guitard / Getty Images

Nathaniel Dominy, a Dartmouth College munkatársa és korábbi vizsgálat vezetője csapatával most újabb elemzést folytatott. A szakértők 155 múmiában mérték fel az oxigén- és stroncium-izotópokat, ezekből ugyanis következtetni lehet arra, hogy az adott élőlény honnak származott. Tanulmányukban a kutatók azt írják, öt, 2000-2400 éve elpusztult példány Egyiptomban nőtt fel, két jóval ősibb egyed viszont a mai Etiópia, Eritrea vagy Dzsibuti területéről érkezhetett.

A friss eredmények közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy hol is feküdhetett a titokzatos Punt. Úgy tűnik, a megnevezés Északkelet-Afrika egyik részét jelölhette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik