Tudomány zöldövezet

Senki sem érti, miért pusztulnak tömegesen az elefántok

Az elmúlt két hónapban több száz elefánt pusztult el Botswanában, a szakértők szerint példátlan eseményről van szó – írja a BBC. Az Okavango-deltánál május óta 350 tetemet azonosítottak, és senki sem tudja, mi állhat a jelenség hátterében. A hatóságok szerint a teszteredmények csak hetek múlva születhetnek meg.

Botswanában él az afrikai elefántok populációjának egyharmada, a folyamat ezért különösen aggasztó.

Niall McCann, a National Park Rescue jótékonysági szervezet munkatársa szerint a helyi természetvédők először május elején hívták fel a kormány figyelmét a problémára. A szakértő hozzátette, egy nem szárazsághoz köthető esemény során egyszerre ennyi elefánt még nem pusztult el.

Kép: Getty Images

Mivel az állatok agyarát nem vágták le, a botswanai kormány szerint kizárható, hogy orvvadászok állnak a háttérben. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy csak az elefántok pusztulnak, úgy tűnik, nem mérgezésről van szó. McCann hozzátette, a lépfenejárvány sem tűnik magyarázatnak – a betegségben tavaly legalább száz egyed halt meg Botswanában.

Mivel több szemtanú az elefántok furcsa viselkedéséről, például körkörös mozgásáról számolt be, a szakértők nem zárják ki, hogy valamilyen neurológiai problémával van dolguk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik