Tudomány zöldövezet

Kemény hidegfront tör be éjszaka

A hőmérséklet csaknem 20 fokot zuhan, erős lesz a szél, záporok, zivatarok várhatók. A folytatásban kettészakad az ország, északon visszatér április, míg délen marad a május.

A kellemetlen szelet leszámítva a hétfő jobbára még kora nyári idővel telik, helyenként délután akár 31 fokot is mutatnak a hőmérők, de országszerte is 24 foknak ígérkezik a legalacsonyabb maximum. A májusi nyárnak egy hétfő éjjel, északnyugat felől betörő hidegfront vet véget:

országos átlagban jó 15 fokot zuhan a hőmérséklet, a szél több helyen megerősödik, záporok, zivatarok várhatók.

A múlt hét elején erről a frontról írtuk, hogy ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul, egészen extrém időjárási helyzetet produkál, jóval 20 fok közötti különbséget az ország nyugati és keleti tájain. Valójában egy télre jellemző időjárási helyzet áll elő, ami május közepén meglepő és ijesztő is, hiszen jól példázza, a klímaváltozás miatt mire számíthatunk a jövőben.

Egészen extrém időjárás várható
Hétfőn erős hidegfront tör be az országba, hatására pedig rendkívüli időjárási jelenséget tapasztalhatunk meg, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul.

Figyelmeztetés az egész országra

Maga a jelenség nem kevésbé meglepő, ám megtapasztalható hatása jóval enyhébb lesz annak köszönhetően, hogy a front érkezése néhány órával későbbre tolódott, és nem délután, hanem éjszaka éri el térségünket.

Északnyugaton ugyanúgy négy fok körüli értékre csökken a hőmérséklet, ám éjszaka mindenhol jóval hűvösebb van, így a hőmérsékleti kontraszt is redukálódik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A közelgő front miatt hétfőre két figyelmeztetés van érvényben. Az Alpokalján és a Kisalföldön viharossá (65-70 km/óra) fokozódik a délnyugati szél, ami kedd hajnalban északnyugatira fordul és további viharos lökéseket produkál. Hétfő késő délutántól az Északi-középhegység térségében, majd estétől a front következtében északnyugaton záporok, zivatarok fordulhatnak elő, utóbbiakat akár 75-90 km/órás széllökések és jégesők kísérhetik.

Keddre Magyarország minden megyéjére figyelmeztető előrejelzést adtak ki a szél és/vagy a zivatarok miatt – az aktuális meteorológiai veszélyekről itt talál térképes és szöveges információt.

Változékony, hűvös, szeles

Nézzük a jó oldalát, legalább végre elered az eső, enyhül némileg a kínzó aszály, ám a meteorológus lelohasztja a lelkesedést: jelentős mennyiségű, országos csapadékra ebből a frontból sem számíthatunk. A legtöbb, 8-10 mm főleg délnyugaton, Zala, Somogy és Vas megyében eshet, esetleg Hajdú-Biharban, máshol csak amolyan „himi humi” esőre számíthatunk – legalábbis egy-két zivatar kivételével ahhoz képest biztosan, amire szükség lenne. Jelenleg 15-ére látszik, hogy jelentősebb csapadékzóna éri el térségünket, ám jelen helyzetben érkezése rendkívül bizonytalan, hiába a közeli időpont.

Ami a hőmérsékletet illeti, holnaptól egy csapásra vége a májusi nyárnak, 10-15 foknál sehol nem mérhetünk melegebbet, az erős, viharos szél pedig még tovább rontja komfortérzetünket.

A következő napokban jönnek-mennek felettünk a frontok, visszatérnek a hűvös éjszakák, az ország észak-dél irányban „kettészakad”: északon áprilisra jellemző 20 fok alatti maximumhőmérsékletekre számíthatunk, míg délen 23-25 fokra is felmelegedhet a levegő délutánonként. A front után várható változékony időt sokszor erős szél és csapadék kíséri majd, a friss részletekért érdemes gyakrabban böngészni az előrejelzést.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik