Tudomány zöldövezet

Több milliárd ember fog elviselhetetlen forróságban élni

A hollandiai Wageningen Egyetem friss tanulmánya alapján 2070-re a világ lakosságának harmada rendkívül meleg éghajlati körülmények között lakik majd, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozni – írja az MTI. A szakértők szerint mintegy 3,5 milliárd ember fog ötven év múlva olyan térségekben élni, ahol az átlaghőmérséklet meghaladja a 29 Celsius-fokot, hacsak nem vándorolnak el ezekből a régiókból.

Marten Scheffer, a tanulmányt vezető szerzője szerint az emberiség az utóbbi 6000 évben ettől eltérő éghajlati viszonyok között élt.

A koronavírus olyannyira megváltoztatta a világot, hogy azt nehéz lett volna mindössze pár hónappal ezelőtt elképzelni, kutatási eredményeink pedig azt mutatják, hogy a klímaváltozás hasonlót tud majd művelni”

– mondta a szakember.

A friss eredményeket részben a benépesített régiók éghajlati viszonyainak összehasonlítására alapozták. Kimutatták, hogy a népsűrűség különösen azokban a térségekben magas, ahol az éves átlaghőmérséklet a 11-15 Celsius-fok és a 20-25 Celsius-fok közötti tartományban mozog. Ez a megoszlás szinte alig változott az utóbbi 6000 évben, és a kutatók éppen ezért nevezik ezt a hőmérsékleti tartományt az emberiség számára ideálisnak.

Kép: Getty Images

A szakemberek éghajlati előrejelzésükhöz az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentését használták fel. Ez abból indul ki, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is korlátozások nélkül fog folytatódni. Megállapításaik szerint 2070-re a 29 Celsius-fok éves átlaghőmérsékletű szárazföldi régiók, amelyeknek nagy részét jelenleg a Szahara sivatag teszi ki, a mostani 0,8 százalékról 19 százalékra fognak növekedni. A legsúlyosabban érintett térségek Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában, Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában lesznek.

Klímavédelmi szakértők szerint az évszázad végéig 4 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti időkhöz képest, ha nem hoznak intézkedéseket az emisszió ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik