Tudomány koronavírus

Nem rossz az ökölpacsi koronavírus idején, de inkább ne nyúljon hozzá senkihez

Mivel egy kézfogás során átlagosan 124 millió élő baktériumot és kórokozót adunk át a másiknak, nem csoda, hogy az új koronavírus-járvány idején az egészségügyi szakemberek azt javasolják, kerüljük az üdvözlés ezen formáját. A világjárvány kellős közepén éppen ezért újra divat lett az ökölpacsi, elterjedtebb nevén a „fistbump”, ami valóban jobb megoldás, mint a kézfogás – olyannyira, hogy több tanulmány is született róla.

Az egyik, egy 2014-es kutatás például kimutatta, hogy az ökölpacsival és a pacsival is jobban járunk, mint a kézfogással, utóbbi ugyanis tízszer annyi baktériumot visz át az ember kezére, mint az öklös. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy kisebb kézfelület érintkezik, ráadásul rövidebb ideig, ami azt eredményezi, hogy a kórokozóknak nincs annyi lehetőségük átragadni a másik kezére. A kutatás azonban némi hibával dolgozott, kevés volt a résztvevőszáma, és alapvetően laboratóriumban végezték, ami azért egy steril környezet.

Kép: Getty Images

A három megoldás, tehát a kézfogás, a pacsi és az öklös közül egyértelműen az utóbbi jön ki győztesen. Több kutatás is megerősítette, hogy érdemesebb utóbbi kettőhöz folyamodni, mint az elsőhöz, főleg járvány idején, és az egészségügyi dolgozók is átszokhatnának rájuk higiéniai okokból.

Csakhogy ezek a kutatások még az új koronavírus-járvány előtt készültek, ma már kicsit mást ajánl a szakma.

A legjobb megoldás ugyanis egyértelműen az egy világjárvány idején (meg egyébként is), ha inkább nem érünk hozzá másokhoz, még egy ökölpacsi idejéig sem. Így van a legkevesebb esélye annak, hogy egyáltalán olyan közel kerüljünk valakihez, hogy megfertőzzük a vírussal, vagy hogy ő megfertőzzön minket.

Koronavírus: így védekezzen, ha kénytelen emberek közé menni
Fontos, hogy az ember tényleg csak akkor induljon el otthonról, ha muszáj.

A Science Alert is azt írja: ebben az időszakban a kézfogás alapvetően tabu, ugyanígy az üdvözlő puszi is, egy fokkal jobb megoldást jelentenek a távolabbi, rövidebb kontaktusok, mint a pacsi és az ökölpacsi. De alapvetően azzal teszünk a legjobbat, ha nem megyünk még ökölpacsinyi távolságra sem senkihez, megtartjuk az 1-3 métert, és figyelünk a környezetünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik