Tudomány zöldövezet

A rómaiak korából származó fára bukkantak egy mocsár mélyén

Egy új tanulmány alapján egy legalább 2 624 éves amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája – írja az MTI. A szakértők szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett növény egyike a világ legidősebb ivaros módon szaporodó fáinak.

A kutatók az állam délkeleti részén fekvő Black River fáinak évgyűrűit tanulmányozták, hogy jobban megismerjék az ország klímatörténetét, az évgyűrűk szélessége és színe ugyanis sokat elárul az adott korszak csapadékosságáról. Az elemzés során a csapat egy rendkívül idős ciprusra bukkant.

Fotó: iStock

A területen korábban is folytattak vizsgálatokat, akkor számos 1 000 és 1 650 éves fát azonosítottak. A most felfedezett 2 624 éves példányon kívül egy 2 088 éves ciprust is találtak. A szakemberek úgy vélik, hogy a csaknem 100 kilométer hosszan futó Black River mentén még több 2 000 évesnél idősebb fa is található.

A kutatók szerint a Black River-i amerikai mocsárciprus immár bizonyítottan a Föld legöregebb ismert, vizenyős területen élő fafaja, és ötödik helyen áll az ivaros módon szaporodó legöregebb fák ranglistáján. A most felfedezett ősi fák védett területen élnek, ám a fennmaradásukat így is fenyegeti a folyó más szakaszain zajló fakitermelés, illetve a környezetszennyezés és a klímaváltozás.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik