Tudomány zöldövezet

Szép csendben elpusztítjuk az élővilágot

A világ több mint 1200 állatfaja tűnhet el élőhelyeik mintegy 90 százalékáról – írja az MTI. A Queenslandi Egyetem és a Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet csapata a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket vizsgálta, hogy következtetni tudjanak arra, hogy élőhelyük mekkora részét fenyegetik a kihalást elősegítő tényezők.

A kutatók felmérték, hogy hol vannak azok a gócpontok, amelyeket leginkább veszélyezteti a mezőgazdaság, az urbanizáció, az éjszakai fények, a vízi és szárazföldi utak, illetve a vasutak és a népsűrűség. Adataik alapján a vizsgált vadon élő fajok többségének élőhelyén kiterjedt a fenyegetés, ezért leszűkülnek azok a területek, ahol az érintett fajok fennmaradhatnak.

Aggasztónak ítélték 1237 faj helyzetét, ezek egyedeinek több mint 90 százalékát sújtják az ismert fenyegetések.

A veszélyek leginkább az emlősöket érintik, ezen fajok 52 százalékánál okoztak populációcsökkenést a fenti faktorok. A legsúlyosabb helyzet három délkelet-ázsiai országban, Malajziában, Bruneiben és Szingapúrban alakult ki. A legnagyobb területű menedékek ugyanakkor szintén Délkelet-Ázsiában, illetve az Amazónia őserdeiben, az Andok egyes részein és a Nyugat-Afrikai Libériában találhatóak.

James Allan, a tanulmány vezető szerzője és a Queenslandi Egyetem doktori hallgatója szerint van ok az optimizmusra, hiszen megfelelő környezetvédelmi intézkedésekkel megállítható a folyamat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik