Tudomány az élet nagy kérdései

Miért gyűlölik annyian a Comic Sans betűtípust?

Mikor 1994-ben Vincent Connare kifejlesztette a Microsoft számára a képregények által ihletett Comic Sans-t, valószínűleg senkinek sem akart kellemetlenséget okozni. Mára azonban betűtípusát kifejezetten sokan gyűlölik.

A Comic Sans eredetileg a Microsoft Bob nevű felhasználói felület kutyafigurájához készült – írja a Live Science. A Bob meglehetősen nagy bukás lett, a Microsoft gyorsan be is szüntette forgalmazását.

Mikor Vincent Connare fejleszteni kezdte a kutyafigura betűtípusát, abból indult ki, hogy egy képregénykarakter nem Times New Romannal beszélne.

Elképzelése az volt, hogy egy barátságos, a kézírásra emlékeztető, leginkább a gyerekeknek készült betűtípust alkosson.

Idővel azonban a Comic Sans terjedni kezdett, és már hivatalos dokumentumokban is megjelent. 2002-ben aztán grafikusok támogatásával elindult egy mozgalom, amelynek célja a betűtípus betiltása volt. A Comic Sans szembeni gyűlölet egészen odáig fajult, hogy amikor Connare egy alkalommal a londoni Design Múzeumban tartott előadást, többen tiltakoztak ellene.

Miért gyűlölik annyian?

A kansasi Wichita Állami Egyetem munkatársai a 2000-es évek elején folytatott vizsgálatuk során felfedezték, hogy az emberek a különböző betűtípusokhoz eltérő személyiségeket társítanak, ezeket pedig különböző precíz tulajdonságra bontják le. Barbara Chaparro, a kutatás vezetője szerint alapvetően három jellemző határozza meg a betűtípusok megítélését: a keménységük, az észlelt szépségük és az izgalmasságuk.

A későbbi vizsgálatok azt is felmérték, hogy az emberek mennyire tartják alkalmasnak az egyes betűtípusokat a hivatalos dokumentumokhoz.

Az eredmények alapján az olvashatóság és a szépség volt a fő szempont a kiválasztásnál.

Az olyan típusok, amelyekben a betűknek talpa van, például elegánsabbnak tűnnek, ezért jobban passzolnak a hivatalos iratokhoz.

Az emberek eltérő tulajdonságokat társítanak az egyes betűtípusokhoz – Kép: iStock

Azt nehéz megállapítani, hogy miért a talpas betűket társítjuk az ilyen dokumentumokhoz. Chaparro szerint elképzelhető, hogy a választ ott kell keresni, hogy az ilyen betűket régóta használják a hivatalos iratokban, és a társadalom idővel összekapcsolta a talpas betűket a dokumentumokkal.

A Comic Sans esetében a problémát éppen az jelenthette, hogy elkezdték hivatalos iratokban is megjeleníteni, noha kifejezetten gyerekeknek készült.

Az emberek, különösen a tipográfusok, idegesek lettek, ha helytelenül használták

– nyilatkozta Chaparro.

Connare szerint betűtípusa azért tűnt fel a dokumentumokban, mert a számítógépek gyors terjedésével az felhasználók hirtelen rengeteg betűtípushoz fértek hozzá. Mivel először fordult elő, hogy az emberek több típus közül válogathattak, és nem volt tapasztalatuk, a lehetőséggel érve a legőrültebb betűket kezdték el használni.

Jo Mackiewicz, az Iowa-i Állami Egyetem retorikai és szakmai kommunikációs professzora szerint a Comic Sans végül nagyon sok oda nem illő helyen bukkant fel, ez pedig sokaknak nem tetszett.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik