Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nem jó ötlet havat enni?

Sokan vannak, akik gyerekkorukban a téli havat nemcsak a hógolyózás miatt élvezték, hanem előszeretettel ettek is a fagyott csapadékból. Oka van azonban annak, hogy a vizet főként folyékony, és nem szilárd halmazállapotában fogyasztjuk.

A fehér hó első ránézésre nagyon tisztának tűnhet, valójában azonban rengeteg szennyeződést, például az úttisztításhoz használt vegyületeket, baktériumokat vagy éppen ürüléket is tartalmazhat. Ha már az ember hófogyasztásra adja a fejét, a friss hó a legtisztább, hiszen kevesebb ideje van befogadni a talajon lévő anyagokat. Igaz, a hópelyhek már azelőtt szennyezettek, hogy elérnék a felszínt, a levegőből ugyanis a légszennyezést okozó vegyületeket szívják magukba.

Bármilyen hónál megvan a veszélye, hogy szennyeződést, koszt és mikrobákat tartalmazzon

– nyilatkozta az Accuweathernek Jennifer Johnson, a Mayo Clinic Health System munkatársa.

A nagy- és kisvárosokban, illetve a falvakban természetesen eltérő szintű a hó szennyezettsége. Johnson szerint a nagyobb településeken több ember él, több a jármű és az épület, ez pedig növelheti a káros vegyületek mennyiségét a hóban. A vidéki területeken ezzel szemben a mezőgazdasághoz köthető vegyületek jelentik a problémát.

Fotó: Pixabay

A szakértő nem tud olyan esetről, amikor a hóevés komolyabb megbetegedést váltott volna ki, a gyermekeknél azonban előfordul, hogy hóevés miatt kell orvoshoz fordulniuk. A problémát rendszerint a hóban található baktériumok okozzák.

A legtöbb embernek elég erős az immunrendszere ahhoz, hogy ne legyen baj a hóevésből, bizonyos személyeknél azonban gyomorfájdalom, hasmenés vagy akár hányás is kialakulhat.

A hó elfogyasztása főként a rossz egészségügyi állapotban lévőknél és a gyerekeknél okozhat tüneteket, és minél több havat vesz magához az ember, annál nagyobb a kockázata a fertőzésnek.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik