Tudomány az élet nagy kérdései

Miért érezzük forrónak a csípős ételeket?

Van úgy, hogy az ember elszámolja magát, és a kelleténél jóval több csípős ételt vesz magához, mint amennyivel meg tud birkózni. Ilyenkor mintha az ember egész teste lángba borulna.

Egy erősebb csilipaprika elrágva még szobahőmérsékleten is perzselően forrónak tűnhet, és heves izzadást válthat ki. Az ember ilyenkor jéghideg vízre vágyik, igaz, a folyadék sem segít enyhíteni az égető érzést. Ahhoz, hogy megértsük, mi áll a jelenségben, az emberi ízlelőrendszert kell megvizsgálni – írja a Wired.

A csípős paprikák egyik legjellegzetesebb összetevője, a kapszaicin egy speciális receptortípushoz, a nyelvben, szájban és bőrben található VR1 receptorokhoz kapcsolódnak. Miután a kapszaicin ezen receptorokhoz kötődött, az érző idegsejt olyan jelet küld tovább, amely a csípős ingerre utal.

A folyamatban az a furcsa, hogy a VR1 receptorok nem azért fejlődtek ki, hogy a kapszaicint azonosítsák.

Az idegvégződések eredeti feladata az, hogy a hőt észleljék, és figyelmeztessenek, ha egészségünkre károsan meleg táplálékot akarunk magunkhoz venni.

Éppen emiatt van az, hogy amikor csípőset veszünk magunkhoz, a VR1 receptorok a kapszaicintól „megzavarodnak”, és azt hiszik, hogy valami forró étellel van dolguk. Így hővel kapcsolatos ingert továbbítanak az agy felé.

Mivel a kapszaicin képes tartósan érzéketlenné tenni az idegvégződéseket, akik rendszeresen fogyasztanak a vegyületből, kevésbé érzik forrónak a csípős ételeket.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik