Tudomány

Újabb génszerkesztett baba születhet

A várandósság 12-14. hetében lehet az a kínai nő, aki szintén részt vett Csienkuj He, a kínai Déli Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársának botrányos kísérletében.

Csienkuj He tavaly novemberben jelentette be, hogy segítségével génszerkesztésen átesett ikerpár született. A embriókon olyan beavatkozást hajtottak végre, amellyel ellenállóvá akarták tenni őket a HIV-vírussal szemben.

Ezért veszélyes, ha Kínában gyártani kezdik az embereket
Hasznos is lehet, de akár egész társadalmakat is romba dönthet.

Bejelentése a tudományos világban hatalmas felháborodást keltett, etikai és egészségbiztonsági okokból kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást. Az illetékes kínai hatóság azonnal vizsgálatot indított az ügy kapcsán. A nyomozás megállapította, hogy a szakértő megkerülte a tudományos felügyeletet, illetve megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon. A kísérletért Het tették felelőssé.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt He kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív. A kísérlet valójában felesleges volt, hiszen, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.

William Hurlbut, az amerikai Stanford Egyetem bioetikusa már korábban is kapcsolatban állt kínai kollégájával. A kutató a közelmúltban arról beszélt, értesülései alapján a várandósság 12-14. hetében lehet az a kínai nő, aki szintén részt vett a botrányos kísérletben.

Hurlbut nem értett egyet azzal, amit He a génszerkesztés terén tett. A kísérlet híre után Het letartóztatták, egy darabig Hurlbut még elérte telefonon, hét napja azonban nem hallott hírt felőle.

Nem tűnt úgy, mintha meg lett volna félemlítve vagy stressz gyötörte volna. Szabadon járkálhatott a campuson belül”

– nyilatkozta Hurlbut, hozzátéve, hogy kollégáját nem kezelik fogolyként, a hatóságok és a kínai tudós szerint is jó elképzelés volt, hogy elzárták őt a médiától.

Kiemelt fotó: Anthony WALLACE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik