Tudomány

Szorul a hurok az embriókkal kísérletező kínai tudós nyaka körül

A kínai hatóságok szerint egyedül Csienkuj He, a kínai Déli Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársa a felelős azért a botrányt okozó kísérletért, amelyben génszerkesztést hajtottak végre emberi embriókon.

A kutató ügyében az illetékesek arra jutottak, hogy a szakértő megkerülte a tudományos felügyeletet, illetve megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon – írja az MTI.

Csienkuj He tavaly novemberben jelentette be, hogy segítségével génszerkesztésen átesett ikerpár született. A embriókon olyan beavatkozást hajtottak végre, amellyel ellenállóvá akarták tenni őket a HIV-vírussal szemben. A szakértő már akkor közölte, hogy egyeteme nem tudott a kísérletéről.

A kutatás híre hatalmas felháborodást keltett a tudományos világban, etikai és egészségbiztonsági okok miatt a kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást. A kínai hatóságok a bejelentést követően azonnal elrendelték azon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztésben.

Szándékosan kerülte meg a tudományos felügyeletet, hogy génszerkesztett gyermeket hozzon létre”

– állapította meg Kuangtung tartomány Egészségügyi Bizottságának vizsgálata. A szervezet szerint He pénzalapot állított fel, és saját maga szervezte be a kutatókat csapatába.

Kivégezhetik az embriókkal kísérletező kínai tudóst
Csienkuj He 2018 novemberében jelentette be, hogy példátlan kísérletet hajtottak végre a vezetésével.

A vizsgálat alapján a tudós meghamisította az etikai vizsgálati papírokat, hogy önkénteseket toborozzon. A kísérletben használt technológiák hatékonysága és biztonsága megbízhatatlan, a génszerkesztett babák világra hozását pedig a kínai törvények tiltják.

A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem hétfőn közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette He munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját.

Mint utóbb kiderült, nyolc pár vett részt He kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív.

Kiemelt fotó: Anthony WALLACE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik