Tudomány zöldövezet

Egy országban 3 hónap alatt szinte teljesen eltűntek a nejlonzacskók

Az Ausztrál Kiskereskedelmi Szövetség közleménye szerint az elmúlt 3 hónap során 80 százalékkal sikerült visszaszorítani az országban a nejlonzacskók használatát.

Meglepő, de Ausztráliában a műanyag szatyrok visszaszorítása nem valamilyen jogszabálynak, hanem a magánvállalatok döntésének köszönhető – írja az IFLScience.

Az eldobható zacskók használatát az ország két legnagyobb szupermarketlánca, a Coles és a Woolworths függesztette fel elsőként, a nejlonszatyrok helyett olcsó, újrahasznosítható zsákokat kezdtek el árusítani. A kezdeményezéshez utóbb sorra csatlakoztak a kisebb cégek is.

David Stout, az Ausztrál Kiskereskedelmi Szövetség munkatársa szerint a kiskereskedők komoly dicséretet érdemelnek, hiszen vezető szerepet töltöttek be az utóbbi idők legfontosabb fogyasztói magatartásváltásában.

Az elmúlt hónapok során a nejlonszatyrok több területen, így például az élelmiszer- és a lakberendezési boltokban, illetve a szolgáltatási szférában is visszaszorultak. A váltást idővel regionális szinten a helyi hatóságok is elkezdték támogatni, és mára egyedül Új-Dél-Wales államában nem sikerült még elindítani a műanyag zacskók elleni harcot.

Az ausztráliai jelenség például szolgálhat sok más ország számára. Bár világszerte egyre több területen tiltják be a nejlonszatyrok árusítását, Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Vietnamban és Thaiföldön továbbra is hatalmas mennyiségben használják az efféle zacskókat. A szatyrok utóbb gyakran a tengerekben és óceánokban kötnek ki.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik