Tudomány

Árva narvált fogadott be egy csapat beluga

Árva narválról készített videót egy természetvédő csoport. Az állat szerencsére nincs egyedül: egy csapat fiatal belugával járja Kelet-Kanada vizeit.

Fiatal, árva narvált fogadott be egy csapat beluga – írja a Live Science. A tíz hímből álló csoporthoz három éve csatlakozott a magányos állat, és azóta együtt úszkálnak a kelet-kanadai Szent Lőrinc-folyó környékén. A narvál nagyjából 1000 kilométerre délre mozog fajtársai szokásos, sarki élőhelyétől.

A nonprofit bálnavédő csoport, a GREMM (Group for Research and Education on Marine Mammals) szerint a fiatal példány azért úszhatott ennyire délre, mert a klímaváltozás miatt rengeteg jég tűnt el eredeti élőhelyéről. Robert Michaud, a GREMM elnöke és tudományos igazgatója úgy véli, hogy a narvál úgy viselkedik, mintha maga is beluga lenne. A szakértő szerint olyanok együtt, mint egy csapat fiatal, akik szociális, szexuális játékokat játszanak.

A GREMM felvételei alapján úgy tűnik, hogy az árva élőlény tökéletesen beilleszkedett új társai közé.

Michaud szerint az efféle kevert családok valójában nem lehetnek ritkák. Ahogy melegszik a környezet, és olvad a jég, a sarki állatok egyre délebbre próbálnak új vadászterületeket keresni.

A kutatók úgy gondolják, hogy ahogy átalakul a környezet, a két rokon faj, a belugák és a narválok egyre gyakrabban fognak egymásra találni.

Ezt a jelenséget már más fajoknál is láthatjuk, például a jegesmedvénél és a grizzlynél, melyeknél már fajközi keveredést is megfigyeltek

– áll a GREMM közleményében.

A jegesmedvék és grizzlyk kereszteződéséből egyébként egyre több hibrid születik.

Barna medvék lesznek a jegesmedvékből
A klímaváltozással élőhelyük legnagyobb részéről kipusztulnak a jegesmedvék: egyre több a hibrid, vagyis részben a barna medvék fogják beolvasztani a génjeiket. Elmeséljük, miért és hogyan.

Egy gröndlandi lelet alapján keveredés a narválok és belugák közt is előfordul: az efféle hibridet a szakértők narlugának nevezik.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik