Tudomány

Valaki nagyon ráért, és kiszámolta, hogy tényleg legyőzné-e a teknős a nyulat, ha versenyeznének

Mi már inkább La Fontaine meséjeként ismerjük, de eredetileg egy görög gondolkodótól származik a teknős és a nyúl története, amelyben (spoiler alert) a lassan, de folyamatosan haladó teknős legyűri a gyors, de kajla nyulat. A Duke Egyetem kutatója nagyon ráért, és kiszámolta, hogy vajon tényleg így történne-e, és rájött, hogy La Fontaine-nek igaza volt.

Adrian Bejan, a Duke Egyetem gépészprofesszora, úgy tűnik, nagyon ráért, úgy döntött ugyanis, hogy kiszámolja, mennyi a realitás a teknős és a nyúl példameséjében. Nekünk a történetet már La Fontaine tanmeséjeként tanítják, de eredetileg egy Aiszóposz nevű ókori görög meseköltő története volt, aki azt akarta szemléltetni, hogy a mértékletes életmód (teknős) sokkal jobban beérik, mint a kicsapongó, fennhéjázó életmód (nyúl). A lényeg az, hogy a teknős, aki lassan jár, de kitartóan, legyőzi a nyulat, aki ugyan gyorsabb, de mindig elterelődik a figyelme valami más iránt.

Hiába gyorsabb a nyúl, többet is pihen – fotó: Instagram

Bármilyen fura, tényleg a teknős nyerne

Bejan megvizsgálta, hogy vajon a rendszeresen evő, lassan és komótosan mozgó, de keveset pihenő teknős tényleg ráverne-e egy-két kört a sokáig éhező, de aztán bezabáló, és a gyors iram mellett sokat pihenő nyuszira.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint Aiszóposznak igaza volt. A gépészmérnök fogta, és elemezte a különböző állatok mozgási és étkezési szokásait, és kiderült, hogy ha a nettó mozgást számoljuk, a leglassabb fajok mozognak a legtöbbet életükben.

Tehát egy teknős alapvetően többet megy, mint egy nyúl, mert a nyúl többet pihen, és kevésbé aktív az összidőt tekintve.

A statisztikához persze az is hozzájárul, hogy Bejan az átlagos várható élettartamot is számításba vette, ami egy nyuszinál lényegesen alacsonyabb, mint egy teknősnél.

Az alábbi videóban a teória eseti, rövid távú bizonyítása is látható (köszönet érte egy kedves olvasónknak). Persze ez kicsit kevésbé tudományos, mint Bejan elemzése, de jól mutatja, hogy sokszor gyakorlatban is pontosan működik a tanmese:

Ugyanez a helyzet a repülőgépeknél is

A mérnök szerint ugyanez egyébként a repülőiparra is igaz (bár nem tudjuk, hogyan jutott eszébe ez a párhuzam): a történelem során a repülők mérete és gyorsasága egymással arányosan növekedett, kivéve az olyan gyorsaságra épített gépeknél, mint a modern sugárhajtású vadászgép. Lehet, hogy ez gyorsabb, mint az összes többi, de sokkal több időt is tölt a földön, így összességében nem tesz meg nagyobb távot, mint például a lomha utasszállítók.

Valószínűleg sok gyakorlati haszna nincs ennek a kutatásnak, de az biztos, hogy Aiszóposz nagyon meglepődne, ha tudná, hogy a képletes tanmeséjét valaki ennyire szó szerint bebizonyította – és valószínűleg arra sem számítana, hogy az a szegény teknős hosszú távon tényleg legyőzi a gyors nyulat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik