Tudomány
Rabbit and turtle are discussing the competition."r

Valaki nagyon ráért, és kiszámolta, hogy tényleg legyőzné-e a teknős a nyulat, ha versenyeznének

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 28. 09:20

Mi már inkább La Fontaine meséjeként ismerjük, de eredetileg egy görög gondolkodótól származik a teknős és a nyúl története, amelyben (spoiler alert) a lassan, de folyamatosan haladó teknős legyűri a gyors, de kajla nyulat. A Duke Egyetem kutatója nagyon ráért, és kiszámolta, hogy vajon tényleg így történne-e, és rájött, hogy La Fontaine-nek igaza volt.
Korábban a témában:

Adrian Bejan, a Duke Egyetem gépészprofesszora, úgy tűnik, nagyon ráért, úgy döntött ugyanis, hogy kiszámolja, mennyi a realitás a teknős és a nyúl példameséjében. Nekünk a történetet már La Fontaine tanmeséjeként tanítják, de eredetileg egy Aiszóposz nevű ókori görög meseköltő története volt, aki azt akarta szemléltetni, hogy a mértékletes életmód (teknős) sokkal jobban beérik, mint a kicsapongó, fennhéjázó életmód (nyúl). A lényeg az, hogy a teknős, aki lassan jár, de kitartóan, legyőzi a nyulat, aki ugyan gyorsabb, de mindig elterelődik a figyelme valami más iránt.

Hiába gyorsabb a nyúl, többet is pihen – fotó: Instagram

Bármilyen fura, tényleg a teknős nyerne

Bejan megvizsgálta, hogy vajon a rendszeresen evő, lassan és komótosan mozgó, de keveset pihenő teknős tényleg ráverne-e egy-két kört a sokáig éhező, de aztán bezabáló, és a gyors iram mellett sokat pihenő nyuszira.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint Aiszóposznak igaza volt. A gépészmérnök fogta, és elemezte a különböző állatok mozgási és étkezési szokásait, és kiderült, hogy ha a nettó mozgást számoljuk, a leglassabb fajok mozognak a legtöbbet életükben.

Tehát egy teknős alapvetően többet megy, mint egy nyúl, mert a nyúl többet pihen, és kevésbé aktív az összidőt tekintve.

A statisztikához persze az is hozzájárul, hogy Bejan az átlagos várható élettartamot is számításba vette, ami egy nyuszinál lényegesen alacsonyabb, mint egy teknősnél.

Az alábbi videóban a teória eseti, rövid távú bizonyítása is látható (köszönet érte egy kedves olvasónknak). Persze ez kicsit kevésbé tudományos, mint Bejan elemzése, de jól mutatja, hogy sokszor gyakorlatban is pontosan működik a tanmese:

Ugyanez a helyzet a repülőgépeknél is

A mérnök szerint ugyanez egyébként a repülőiparra is igaz (bár nem tudjuk, hogyan jutott eszébe ez a párhuzam): a történelem során a repülők mérete és gyorsasága egymással arányosan növekedett, kivéve az olyan gyorsaságra épített gépeknél, mint a modern sugárhajtású vadászgép. Lehet, hogy ez gyorsabb, mint az összes többi, de sokkal több időt is tölt a földön, így összességében nem tesz meg nagyobb távot, mint például a lomha utasszállítók.

Valószínűleg sok gyakorlati haszna nincs ennek a kutatásnak, de az biztos, hogy Aiszóposz nagyon meglepődne, ha tudná, hogy a képletes tanmeséjét valaki ennyire szó szerint bebizonyította – és valószínűleg arra sem számítana, hogy az a szegény teknős hosszú távon tényleg legyőzi a gyors nyulat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.