Tudomány

A majmok sokkos állapotban, de az állatkerti tolvaj is ráfázott

Még áprilisban tört be egy 23 éves férfi egy új-zélandi állatkertbe, hogy elraboljon egy mókusmajmot barátnőjének. Az akció nem volt sikeres, az állatok és a férfi ugyanakkor egyaránt megsérültek a betörés során.

Hónapokkal az eset után az egyik példány még mindig a stressz jeleit mutatja – írja a Live Science.

John Owen Casfordot, a majmok bántalmazóját a közelmúltban 2 év 7 hónap börtönre ítélték betörés miatt, illetve olyan erőszakos cselekmények miatt, melyeket a nyáron követett el.

Casford elmondása szerint az állatkerti betörés során kábítószer hatása alatt volt. Az állatkertbe egy őrizetlen kapun keresztül jutott be, majd két lakatot is feltört, hogy a majmok közelébe kerüljön.

A gondozók másnap felfedezték, hogy a bolíviai mókusmajmok (Saimiri boliviensis) nagyon szorongnak, az egyik példány pedig hosszú időre eltűnt. A szakértők már attól kezdtek tartani, hogy az állatot elrabolták, a sérült, félő majom azonban végül előkerült.

A gondozók több állaton is szorításra utaló nyomokat fedeztek fel. Az egyik egyeden vérömlenyt is kimutattak, a többi példányok pedig karmolásokat találtak.

A tárgyalást követően Casford találkozott az állatkert gondozóival, akik elmondták, hogy a férfi és a majmok szempontjából is nagy szerencse, hogy végül nem tudott egyetlen állatot sem elkapni.

Az akció során egyébként maga Casford is megsérült: eltörte a lábát, két foga megrepedt, bokája kificamodott, hátán pedig zúzódások jelentkeztek. A férfi szerint lábát a kerítés átugrása közben törte el, többi sérüléséről azonban nem tudni, hogyan szerezte.

Könnyen elképzelhető, hogy a majmok nem hagyták magukat, és alaposan elbántak a betörővel.

Az eset is jól bizonyítja, hogy a vadállatok kezeléséhez akkor is szakértőre van szükség, ha történetesen fogságban élnek.

Nem ritka, hogy fogságban őrzött állatokat próbáljanak meg elrabolni. Júliusban például egy amerikai akváriumból csempésztek ki babakocsival egy cápát.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik