Tudomány zöldövezet

Van nagyobb baj az óceánokban a szívószálaknál

Az óceáni hulladékról a többség valószínűleg a nejlonszatyrokra vagy a műanyag szívószálakra asszociál, valójában azonban a cigarettacsikkek lelhetőek fel a legnagyobb mennyiségben a vizekben.

Egy új jelentés szerint a cigarettacsikkek a leggyakoribb hulladéktípusok az óceánokban – számol be az IFLScience.

Az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet 1986 óta rendszeresen végez parttisztítást. Azóta a legtöbb tengerparton talált szemét cigarettacsikk volt,

32 év alatt nagyjából 60 millió darabot gyűjtöttek össze.

Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa szerint a legnagyobb problémát a szűrők jelentik. A filtereket az 1900-as évek közepén vezették be a cigarettagyártók, miután a vásárlók elkezdtek aggódni a dohányzás káros következményei miatt. Bár később kiderült, hogy a szűrők használata semmilyen egészségügyi előnnyel nem jár, továbbra is alkalmazzák őket.

Nem a szívószálak miatt van baj az óceánokkal
Egyre durvább az a kampány, ami mindenhonnan kitiltaná a műanyag szívószálakat. A dolognak viszont lennének vesztesei, egy másik célponttal pedig sokkal többet tehetnénk a környezetért.

A természetre ugyanakkor kifejezetten káros hatással vannak az eldobott szűrők. Évente mintegy 5,6 billió filteres cigarettát gyártanak, ezek jelenőt része pedig utóbb a környezetben köt ki. A szűrők különösen veszélyesek, ugyanis cellulóz-acetátból készülnek, mely anyag hosszú évtizedek alatt tud csak lebomlani.

Az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban több próbálkozás is volt a filterek visszaszorítására. A törvényhozásban például olyan javaslatot igyekeztek végigvinni, mellyel betilthatják a szűrők gyártását. Emellett a cigaretta árának növelésére is tettek kísérletet, hogy így csökkentsék a szemétgyűjtő akciók költségeit.

Franciaországban a közelmúltban egészen új módszert találtak a csikkek összeszedésére: egy népszerű vidámparkban képzett varjak gyűjtik az eldobált szemetet.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik