Tudomány zöldövezet

Kevés undorítóbb van a tajtékzó szeméthullámnál

Lehangoló felvételt készült egy Fülöp-szigeteki tengerparton. A felvételen az látható, hogy az önkéntesek hiába próbálják megtisztítani a partszakaszt, mert a hullámzás újabb és újabb hulladékdarabokat hoz magával.

A felvételt a Fülöp-szigeteki főváros, Manila egyik partján készítette Matthew Doming önkéntes – számol be a Daily Mail. A videón az látható, hogy a környezetvédők gereblyék és lapátok segítségével próbálják megtisztítani a  Manila-öblöt a szeméttől, a hatalmas hullámok azonban újabb és újabb hulladékokat sodornak partra.

Doming szerint a látvány borzalmas volt, de a csapat csak még motiváltabbá vált, hogy elvégezze feladatát. Az önkéntes hozzátette, fel kell ismernünk, hogy a természet része vagyunk, és bármit is teszünk vele, az ránk is hatással van.

A Greenpeace adatai szerint a Fülöp-szigetek a világ harmadik legszennyezettebb országa.

Kínában, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyag kerül az óceánba, mint a világ többi országában együttvéve.

A szennyezés különösen súlyosan érinti a Manila-öblöt.

Az elmúlt időszakban a heves esőzések miatt a víz a partokra és utakra mosta a hulladékot, ezért több környezetvédelmi szervezet is úgy döntött, hogy belekezdenek a főváros megtisztításába. A feladat azonban, mint ahogy az a felvételen is látható, egyáltalán nem könnyű.

A tengeri műanyagszennyezés egyébként nem csak Ázsiában jelent problémát. A közelmúltban mi is beszámoltunk róla, hogy a dominikai főváros,  Santo Domingo egyik partjánál gyakorlatilag már semmit sem látni a vízből a felhalmozódott szeméttől.

Kiemelt kép: Facebook/Mashable

Ajánlott videó

Olvasói sztorik