Tudomány zöldövezet

Szék ölte meg a világ legritkább teknősét

Ócska, szétesett kempingszékről van szó, de nyugodtan mondhatjuk rá azt is, szemét. Most a világ legritkább tengeri teknőse az áldozat, és biztosra vehetjük: lassú kínhalált halt.

Sajnos most már mindennapos, hogy tengerekben, óceánokban felgyűlt műanyag és egyéb szemétállatokat öl az apróságoktól egészen a bálnákig. Az ilyen hírek és a velük érkező képek, videók viszont segítenek abban, hogy tegyünk is valamit ellene. Mint a mostani eset.

A kihalás szélén

Az atlanti fattyúteknős az Egyesült Államok nyugati partvidékén és a Karib-tengerben honos, az IFLScience cikke szerint ez a világ legritkább tengeri teknősfaja. Ahogy rokonai, úgy ez a teknős is homokos tengerpartokon ássa el tojásait, kizárólag a Mexikói-öböl mentén. A vadászat, fészkelőhelyeinek eltűnése valamint a vonóhálós halászat az utóbbi évtizedben a kihalás szélére sodorták.

A Share the Beach, tengeri teknősök védelmével foglalkozó amerikai civilszervezet nemrég örömmel számolt be arról, hogy feltehetően atlantifattyúteknős-fészekre bukkantak Alabama tengerpartján, a Dauphin-szigeten. Ez volt a faj első ottani megjelenése.

Legutóbb pedig már a néhány kilométerrel távolabb fekvő Fort Morgan tengerpartjáról posztolták ezt a fotót:

Forrás: Share The Beach

Szék, kötél, teknős

Az óceán egy kempingszéket mosott a partra, rajta kötéllel, a kötél pedig egy nőstény atlanti fattyúteknős nyakára csavarodva. Nyilván nem tudni, milyen körülmények között gabalyodhatott bele, de abban biztosak lehetünk, hosszú fuldoklás után pusztult el.

Forrás: Share The Beach

Nem tudjuk, honnan származik a szék, de komoly problémát jelent, hogy az emberek szanaszét dobálják strandfelszereléseiket. Reméljük, ez az eset és ezek a fotók hozzájárulnak majd, hogy új, szigorúbb szabályokat vezessenek be

– fogalmazott Richard Brewer, a szervezet tagja.

Illusztráció: atlanti fattyúteknős. Fotó: YURI CORTEZ / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik