Tudomány zöldövezet

A marihuána miatt halhat ki a világ egyik legcukibb állata

Komoly bajban van a Humboldt-nyest (Martes americana humboldtensis). Az amerikai nyest (Martes americana) alfaját már csak 400 egyed képviseli Kaliforniában és Oregonban, a példányszám pedig folyamatosan csökken. Úgy tűnik, hogy az alfaj eltűnésében a marihuána-termesztés is szerepet játszik.

Az, hogy a Humboldt-nyest egyedszám-csökkenésének hátterében többek közt az élőhely-zsugorodás és a klímaváltozás is áll, valószínűleg nem okoz nagy meglepetést. A természetvédők ugyanakkor úgy vélik, hogy a kannabisztermesztés szintén veszélyezteti az aljfajt – számol be az IFLScience.

Az észak-kaliforniai Humboldt megyében a becslések alapján nagyjából 10 000 legális és illegális marihuána-ültetvény található. Hogy megvédjék a termesztők a kannabiszokat a patkányoktól és egyéb kártevőktől, különböző rágcsálóirtókat és egyéb növényvédő szereket használnak.

A mérgek azonban számos ártatlan állatra, így a Humboldt-nyestre is veszélyesek.

A Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Osztály legújabb jelentése szerint az alfajt érintő mérgezések jelentős része a marihuána-termesztéshez köthető.

Kokainszennyezés fenyegeti az európai angolnákat
A szennyezés igen súlyos hatással van a halakra.

A friss adatok alapján mára nagyjából 400 egyed maradt Észak-Kalifornia és Oregon területén. A populáció ráadásul igen szétszórtan helyezkedik el, ez pedig megnehezíti a szaporodást. Éppen ezért a tucsoni székhelyű Biológiai Diverzitás Központ további öt természetvédő csoporttal közösen olyan petíciót nyújtott be az Oregoni Hal- és Vadvédelmi Osztálynak, amellyel az alfaj kiemelt védelmét sürgetik.

A Humboldt-nyest történetének egyik érdekessége, hogy sokáig kihaltnak hitték, mígnem 1996-ban meg nem pillantottak egy példányt.

Az emberi tevékenység majdnem kiirtotta a nyestet

– nyilatkozta Tom Wheeler, a Környezetvédelmi Információs Központ ügyvezető igazgatója. A szakértő hozzátette, az alfaj második felfedezése újabb lehetőséget adott a védelmére, ezt az esélyt pedig már nem szabad elszalasztani.

Úgy tűnik, hogy a Humboldt-nyest mellett más élőlényeket is fenyegetnek a kannabisz-ültetvények. Egy közelmúltban ismertetett tanulmány például azt igazolja, hogy a rágcsálóirtók az észak-kaliforniai baglyokat is veszélyeztetik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik