Tudomány zöldövezet

Félelmetes ütemben pusztítottuk a fákat 2017-ben

Egy új felmérés szerint elképesztő mennyiségű fa pusztult el 2017-ben. Az adatok alapján tavaly mintegy 15,8 millió hektár erdő tűnt el a világ trópusi térségeiből. Ez azt jelenti, hogy percenként 40 futballpályányi fás területtel lett kevesebb.

A Global Forest Watch (GFW) és a Marylandi Egyetem új jelentése az erdők területének 2017-es alakulását mutatja be – írja az IFLScience. A tanulmány elkészítéséhez a szakértők műholdas adatokat használtak fel, és a természetes módon eltűnő fák mellett a mesterséges irtásokat is felmérték.

Az eredmények azt mutatják, hogy 2016 után 2017 volt a második legpusztítóbb év az erdők számára. Bár 2016-hoz képest némi javulás volt tapasztalható, ez nem jelenti azt, hogy megoldódott a probléma.

Az, hogy a fák ilyen gyors ütemben tűnnek el, nemcsak az ökoszisztémára és az őslakosokra jelent komoly fenyegetést, de a klímaváltozással folytatott harcunkat is megnehezíti. Az erdők ugyanis fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében.

A friss jelentés szerint a megfelelő erdővédelem nagyban segíthetne a párizsi klímaegyezmény céljainak elérésében.

A probléma az, hogy nem fordítanak kellő pénzt és energiát a fák megóvására.

Teáskanállal próbálunk eloltani egy lángoló házat

– nyilatkozta a The Guardiennek Frances Seymour, a GFW-t irányító World Resources Institute munkatársa. A szakértő hozzátette, sürgető kérdésről van szó, amely több figyelmet érdemel.

2016-hoz hasonlóan idén is Brazíliában pusztultak a legnagyobb mértékben az erdők. Ennek elsődleges oka az, hogy a helyi gazdák gyakran illegálisan elindított tüzekkel tisztítják meg az esőerdőt az új termőföldek számára. Mivel az utóbbi időkben a térség éghajlata valamivel szárazabb lett, az erdő fogékonyabbá vált a tüzekre.

Kiirtottuk erdőink kétharmadát
Hosszú munka volt, hatezer évig dolgozott rajta a kontinens lakossága.

Egy másik aggasztó terület Kolumbia. Itt 2016-hoz képest tavaly 43 százalékkal gyorsabban pusztultak a fák. A jelenség hátterében az áll, hogy 2016 őszén felszámolták a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői nevű gerillaszervezetet, amely hosszú időn át ellenőrzés alatt tartotta az erdőket. A csoport eltűnése után kisebb fegyveres szervezetek jelentek meg a régióban, amelyek kontrollálatlanul kezdték el irtani a fákat.

Bár az új jelentés főként rossz hírekkel szolgál, így is sikerült pozitívumokra bukkanniuk a kutatóknak. Indonéziában például 60 százalékkal lassult az erdők pusztulása. Ennek egyik oka az, hogy a védett területeken ideiglenes tilalmat vezettek be a tőzegcsapolásra, de a kivételesen csapadékos időjárás is segített a fák ellenállóságának növelésében.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik