Tudomány zöldövezet

Kokainszennyezés fenyegeti az európai angolnákat

Egy új kutatás szerint a kokain súlyosan veszélyezteti az angolnákat: hiperaktivitást okoz, roncsolja az állatok izmait és kopoltyúit, emellett pedig hormonális változásokat is előidéz.

Egy új tanulmány szerint az európai folyókba áramló kokain súlyos hatással van a helyi angolnákra – írja a The Guardian. A kutatók úgy vélik, hogy a drog a halak vándorlását is megnehezítheti, ez pedig befolyással lehet az európai angolnák (Anguilla anguilla) szaporodására.

A kutatók a laboratóriumi vizsgálatban olyan kokain-koncentrációval dolgoztak, amely a szennyezett, főként városok közelében fekvő vizekre jellemző. A kutatásban az állatokat 50 napon át 20 nanogramm per liter kábítószernek tették ki. Az elemzés alapján az angolnák a kokain hatására hiperaktívvá váltak, vázizmaik pedig jelentősen károsodtak.

Rákot okozhat a vadállatoknak az emberi tevékenység
Az atomkatasztrófák, a genetikai sokféleség csökkenése, a táplálkozás megváltozása és a kémiai környezetszennyezés mind súlyos hatással vannak az állatokra.

A kísérlet után a halakat 10 napra tiszta vízbe helyezték, izomsérüléseik azonban nem múltak el, kortizolszintjük pedig továbbra is magas maradt. A stresszhormon zsírveszteséget idézhet elő, ez pedig igen fenyegető lehet a súlyosan veszélyeztetett európai angolnákra. Az élőlények számára ugyanis elengedhetetlen a zsír, hogy átvészeljék a Sargasso-tengerbe vezető vándorlásukat.

A kokain által érintett szövetek mind kulcsszerepet játszanak a halak túlélésében

– nyilatkozta Anna Capaldo, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, feltételezhető, hogy a drognak való kitettség hatására csökken az angolnák teljesítménye. A kopoltyúk sérülése például a légzést nehezítheti meg.

A korábbi kutatások több európai folyóban is kimutatták a kokain, illetve az ahhoz köthető anyagok jelenlétét. Londonban, a Temze vizében például 17 nanogramm per liter benzoilekgonint találtak – a vegyület kokainhasználat után választódik ki a vizeletben. Az olaszországi Olonában a helyzet még rosszabb volt: itt literenként 183 nanogramm benzoilekgonint és 44 nanogramm kokaint azonosítottak.

Capaldo szerint a kokain mellett egyéb kábítószerek és szennyező anyagok is hathatnak az angolnákra. Mivel Európában sok helyen az angolna közkedvelt táplálék, a szennyezés akár a fogyasztókat is elérheti.

Az angolnát Európa-szerte fogyasztják, Velencében például hagyományosan paradicsommal, paprikával és fokhagymával készítik (kép: Thinkstock)

Az, hogy a halak mennyire károsodnak a szennyeződésektől, nagyban függ az érintett vegyületek típusától és mennyiségétől.

Capaldo úgy gondolja, további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy jobban felmérjék a kokain angolnákra gyakorolt hatását.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik