Tudomány zöldövezet

Már az Antarktisz legeldugottabb részei is tele vannak szennyeződéssel

Lassan nem maradt olyan hely a Földön, amelyet ne fenyegetne a környezetszennyezés. A szakértők sokáig azt hitték, hogy az Antarktisz még viszonylag védve van, egy új kutatás azonban ennek ellenkezőjét mutatja.

Bár sokan érintetlen környezetként tekintenek az Antarktiszra, az eddigi kutatások azt mutatják, hogy már a jeges kontinens sincs védve az emberi tevékenységtől. A Greenpeace szakértői a közelmúltban úgy döntöttek, hogy elutaznak az Antarktiszhoz, hogy felmérjék a szennyezettség mértékét – számol be az IFLScience.

Magyar fizikus telelt át a sokkoló hidegben az Antarktiszon
Néha vakon, kötelekbe kapaszkodva ment munkába, a hűtőt is fűteni kellett, egy idő után pedig az ember kínjában már a paradicsomsaláta elkészítéséről szóló kisfilmeket hajt a neten. Jurányi Zsófiával beszélgettünk a 14 hónapos küldetésről.

A kutatók nyolc felszíni vízmintát és további kilenc tengeri vízmintát gyűjtöttek be. Az adatok alapján a felszíni mintákból hét, a tengeriekből pedig kettő tartalmazott mikroműanyagokat.

A csapat emellett az antarktiszi havat is megvizsgálta. Az elemzett kilenc hómintából hétben mutatták ki a per- és polifluorozott alkilezett anyagok (PFAS) jelenlétét. Ezeket a vegyületeket számos ipari és fogyasztói ágazat felhasználja, a korábbi kutatások pedig rávilágítottak, hogy

az anyagok fejlődési és reproduktív zavarokat okoznak az élővilágban.

Az új jelentés szerint még a déli földrész legelzártabb térségeire is hat a szennyezés. A felfedezés különösen azért aggasztó, mert ezek a régiók rengeteg veszélyeztetett fajnak, így a bóbitás pingvinnek, a tőkebálnának és a füstös albatrosznak is otthont adnak.

Úgy gondolhatunk az Antarktiszra, mint egy elszigetelt és ősi vadonra, de a szennyezéstől a klímaváltozáson át az ipari krillhalászatig az emberiség lábnyoma egyértelműen kimutatható

– nyilatkozta Frida Bengtsson, a Greenpeace Antarktika-védő projektjének tagja. A szakértő hozzátette, azonnali lépésekre van szükség a terület védelmében.

John Hocevar, a Greenpeace USA munkatársa hozzátette, az Antarktisz megóvásába a vállalatoknak és kormányoknak is be kell kapcsolódniuk.

A jeges térség védelmében a Greenpeace egy olyan óceáni természetvédelmi terület létrehozását javasolja, amely 1800 négyzetkilométert fed le. Ha létrejönne a terület, a Föld legnagyobb védett övezete lenne. Az elképzeléssel az Európai Unió is foglalkozik, az ügyben a döntés idén októberben születhet meg.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik