Tudomány zöldövezet

Néhány évtizeden belül rengeteg sziget válhat lakhatatlanná

Egy új kutatás szerint a 21. század közepére a tengerszint emelkedése miatt számos atoll válhat lakhatatlanná. Az egyre gyakoribb áradások nemcsak a szárazföldi infrastruktúrát károsíthatják, de az ivóvízellátást is megnehezíthetik.

A tengerszint a leggyorsabb ütemben a trópusi területeken emelkedik, ahol több ezer korallzátonyokból felépülő atoll található. Az új vizsgálatban a szakértők a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollnál elhelyezkedő Roi-Namur szigetét elemezték – írja az IFLScience. A kutatók 2013 novembere és 2015 májusa között gyűjtöttek adatokat.

Mutatjuk, mely városokat fogja elnyelni a tenger
Az emberiség nagy része tengerparton épült metropoliszokban él. Mi lesz velük, ha a tengerek szintje akár több méterrel megemelkedik? Mutatjuk.

A vizsgálat alapján több százezer Marshall-szigeteki élete és otthona van veszélyben.

Bár korábbi tanulmányok is igazolták már, hogy az atollokat súlyosan fogja érinteni a tengerszint emelkedése, az eddigi kutatások mind azt mutatták, hogy a problémák csak a 21. század vége felé jelentkeznek majd.

A legfrissebb felmérés azonban azt sugallja, hogy a szigeteket már a 2050-es évekre veszélybe sodorhatja tengerszint-emelkedés. A legnagyobb probléma az lesz, hogy az időnként beáramló tengervíz be fogja szennyezni az atollok édesvízkészletét.

A csúcspontot, amikor az atollszigetek többségén az iható talajvíz használhatatlan lesz, várhatóan legkésőbb a 21. század közepéig elérjük

– mondta Curt Storlazzi, az Egyesült Államok Földtani Intézetének munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, ez az információ kulcsfontosságú az atollok védelmében.

A kutatók úgy vélik, hogy a többi atollnál is hasonló lehet a helyzet. A becslések alapján a 2050-es évektől az áradások évente jelentkezhetnek majd, így a szigetek meglehetősen gyorsan lakhatatlanná fognak válni. A szakértők szerint az áradások közti esőzések nem hozhatnak elegendő csapadékot ahhoz, hogy pótolják a szennyezett ivóvízkészleteket.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik