Tudomány zöldövezet
Flooded house aerial view

Hiába a párizsi klímaegyezmény, milliók otthonát áraszthatja el a tenger

24.hu
24.hu

2018. 03. 12. 15:47

A párizsi klímaegyezmény fő célja az, hogy korlátozzuk a klímaváltozást, és a globális felmelegedés értéke az iparosodás előtti szinthez képest ne legyen több 2 Celsius-foknál. Egy új kutatás szerint azonban több millió ember lesz, akinek a kívánt határ tartása sem lesz elegendő.
Korábban a témában:

A D.J. Rasmussen, a Princetoni Egyetem munkatársa által vezetett csapat azt vizsgálta, hogy mennyivel fog emelkedni a tengerszint, illetve milyen gyakoriak lesznek az extrém tengerszint-emelkedési események a jövőben – számol be a Phys.org. A csapat a kutatás során a világszerte fellelhető dagálymérőket elemezve három különböző forgatókönyvet modellezett. A szakértők eredményeikről az Environmental Research Letters folyóiratban számoltak be.

Az extrém tengerszintet a dagály és a vihardagály magasságának kombinációja adja. Egy-egy nagyobb vihar (például egy hurrikán) hatására jelentősen megemelkedhet a tenger szintje, és a víz ellepheti a part menti területeket.

MIAMI, FL - SEPTEMBER 10:  A boat is washed on shore at the Watson Island marina as Hurricane Irma passed through the area on September 10, 2017 in Miami, Florida. Hurricane Irma, which first made landfall in the Florida Keys as a Category 4 storm on Sunday, has weakened to a Category 2 as it moves up the coast.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Irma csúnyán helyben hagyta Floridát – képgaléria
Noha a hurrikán sokat veszített az erejéből, és hivatalosan már csak trópusi viharnak számít, így is súlyos károkat okozott Floridában, és továbbra is életveszélyes.

A globális felmelegedés miatt már eleve emelkednek a tengerek, idővel azonban az extrém események is egyre gyakoribbá fognak válni.

Az új vizsgálatban a kutatók három forgatókönyvet vizsgáltak: az elsőben az iparosodás előtti állapothoz képest 1,5; a másodikban 2; míg a harmadikban 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedéssel számoltak, hogy meghatározzák a 22. századra várható körülményeket.

A becslések alapján 2100-ra 1,5 Celsius-fokos felmelegedésnél 48 centiméterrel; 2 Cesius-fokosnál 56 centiméterrel; 2,5 Celsius-fokosnál pedig 58 centiméterrel fog magasabban állni a tengerek szintje. Az adatok arra is rávilágítottak, hogy komoly eltérés van az 1,5 Celsius-fokos és a 2 Celsius-fokos forgatókönyvek között.

A becslések alapján ha sikerül is elérni a párizsi klímaegyezmény 2 Celsius-fokos célkitűzését,

5 millióval több ember otthonát fogja elnyelni a tenger,

mintha 1,5 Celsius-fok alatt tartanánk a globális hőmérséklet-emelkedést. A további felmelegedés ráadásul az extrém események gyakoriságát is jelentősen növeli.

Close-up view of dry cracked soil
Hiába a klímaegyezmény, egyre gyakrabban tapasztalunk majd extrém időjárást
Egyelőre még a megállapodás céljainak megvalósítása sem tűnik lehetségesnek.

További problémát jelent, hogy ha sikerül is megállítani a klímaváltozást, a tengerszint még évszázadokon át emelkedni fog az emberiség által előállított szén-dioxid tartóssága, az óceán termikus tehetetlensége, illetve a jégtakarók lassú reakcióideje miatt.

A legújabb vizsgálat azt bizonyítja, hogy a párizsi klímaegyezmény fő céljának megvalósítása nem elegendő, hanem az egyezmény második lépcsőfokát, a 1,5 Celsius-fokos korlátozást kell elérni.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.