Tudomány zöldövezet

Hiába a párizsi klímaegyezmény, milliók otthonát áraszthatja el a tenger

A párizsi klímaegyezmény fő célja az, hogy korlátozzuk a klímaváltozást, és a globális felmelegedés értéke az iparosodás előtti szinthez képest ne legyen több 2 Celsius-foknál. Egy új kutatás szerint azonban több millió ember lesz, akinek a kívánt határ tartása sem lesz elegendő.

A D.J. Rasmussen, a Princetoni Egyetem munkatársa által vezetett csapat azt vizsgálta, hogy mennyivel fog emelkedni a tengerszint, illetve milyen gyakoriak lesznek az extrém tengerszint-emelkedési események a jövőben – számol be a Phys.org. A csapat a kutatás során a világszerte fellelhető dagálymérőket elemezve három különböző forgatókönyvet modellezett. A szakértők eredményeikről az Environmental Research Letters folyóiratban számoltak be.

Az extrém tengerszintet a dagály és a vihardagály magasságának kombinációja adja. Egy-egy nagyobb vihar (például egy hurrikán) hatására jelentősen megemelkedhet a tenger szintje, és a víz ellepheti a part menti területeket.

Irma csúnyán helyben hagyta Floridát – képgaléria
Noha a hurrikán sokat veszített az erejéből, és hivatalosan már csak trópusi viharnak számít, így is súlyos károkat okozott Floridában, és továbbra is életveszélyes.

A globális felmelegedés miatt már eleve emelkednek a tengerek, idővel azonban az extrém események is egyre gyakoribbá fognak válni.

Az új vizsgálatban a kutatók három forgatókönyvet vizsgáltak: az elsőben az iparosodás előtti állapothoz képest 1,5; a másodikban 2; míg a harmadikban 2,5 Celsius-fokos globális felmelegedéssel számoltak, hogy meghatározzák a 22. századra várható körülményeket.

A becslések alapján 2100-ra 1,5 Celsius-fokos felmelegedésnél 48 centiméterrel; 2 Cesius-fokosnál 56 centiméterrel; 2,5 Celsius-fokosnál pedig 58 centiméterrel fog magasabban állni a tengerek szintje. Az adatok arra is rávilágítottak, hogy komoly eltérés van az 1,5 Celsius-fokos és a 2 Celsius-fokos forgatókönyvek között.

A becslések alapján ha sikerül is elérni a párizsi klímaegyezmény 2 Celsius-fokos célkitűzését,

5 millióval több ember otthonát fogja elnyelni a tenger,

mintha 1,5 Celsius-fok alatt tartanánk a globális hőmérséklet-emelkedést. A további felmelegedés ráadásul az extrém események gyakoriságát is jelentősen növeli.

Hiába a klímaegyezmény, egyre gyakrabban tapasztalunk majd extrém időjárást
Egyelőre még a megállapodás céljainak megvalósítása sem tűnik lehetségesnek.

További problémát jelent, hogy ha sikerül is megállítani a klímaváltozást, a tengerszint még évszázadokon át emelkedni fog az emberiség által előállított szén-dioxid tartóssága, az óceán termikus tehetetlensége, illetve a jégtakarók lassú reakcióideje miatt.

A legújabb vizsgálat azt bizonyítja, hogy a párizsi klímaegyezmény fő céljának megvalósítása nem elegendő, hanem az egyezmény második lépcsőfokát, a 1,5 Celsius-fokos korlátozást kell elérni.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik