Tudomány zöldövezet

Egyre gyakrabban tapasztalunk extrém időjárást

A klímaváltozás bizonyítottan növeli az extrém csapadékmennyiség, a villámárvizek, a part menti áradások, a hőhullámok, illetve az erdő- és futótüzek kialakulásának esélyét. Az éghajlatváltozás ráadásul a Golf-áramlatra is súlyos hatásokkal lehet.

Új adatok igazolják, hogy gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események az utóbbi 36 évben, mint korábban – áll az MTA közleményében. Az áradások, villámárvizek, illetve part menti áradások száma csak az utóbbi 5 évet tekintve is jelentősen emelkedett – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) legújabb jelentéséből. A tanulmány az először 2013-ban elkészített jelentés frissített változata.

Hiába a klímaegyezmény, egyre gyakrabban tapasztalunk majd extrém időjárást
Egyelőre még a megállapodás céljainak megvalósítása sem tűnik lehetségesnek.

A Szélsőséges időjárási események Európában: felkészülés a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra című jelentés szerint 1980 óta az áradások és más vízügyi problémák száma megnégyszereződött; a szélsőséges hőmérsékletű napok, az aszályos napok és az erdőtüzek gyakorisága több mint kétszeresére emelkedett; a zivatarok és viharok száma pedig megduplázódott.

szárazság, aszály kép: Thinkstcok

A szélsőséges időjárási események ráadásul jelentős anyagi károkkal is járnak.

A friss adatok alapján 1980 óta a kétszeresére nőttek a zivatarkárok az Egyesült Államokban, igaz, Európában ugyanezen időszak alatt alig emelkedtek a folyók áradásai által okozott károk mértéke. Ez azt jelenti, hogy az európai árvízvédelmi intézkedések hatékonyak.

Veszélyben a Golf-áramlat?

A Golf-áramat az atlanti áramlási rendszer (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) része. Folytatásával, az Észak-atlanti-áramlással együtt a Mexikói-öböl meleg vizét szállítja északra. Az EASAC korábbi, 2013-as és 2018-as jelentései is foglalkoztak azzal a kockázattal, melyet az áramlat gyengülése vagy leállása jelentene.

Egy ilyen átalakulás hatására egész Északnyugat-Európa időjárása megváltozna.

Napjainkban is folyik a szakmai vita arról, hogy leállhat-e az áramlat azért, mert a növekvő csapadékmennyiség és a grönlandi jég olvadása miatt egyre több édesvíz kerül az Atlanti-óceánba. Az EASAC jelentése szerint az oceanográfiai adatgyűjtés fejlődésével megbízhatóbb előrejelzéseket kell készíteni a klímaváltozás áramlatra gyakorolt hatásáról.

Aki a klímaváltozás tényét tagadja, az egy strucc
Homokba dughatjuk a fejünket, de szinte egy normális hónapunk sem volt, az összes létező veszélyjelzés legalább egyszer elérte idén a legmagasabb vörös fokozatot.

A jelentés emellett arra is rávilágít, hogy a gyengülő és kanyargósabb vonalú futóáramlásnak igazoltan szerepe van az Arktisz gyors felmelegedésében, illetve az Európában és az Egyesült Államok keleti részén tapasztalt kemény fagyok kialakulásában.

Az új adatok megerősítik a 2013-as következtetéseinket

– mondta Michael Norton, az EASAC környezetvédelmi programjának igazgatója a friss jelentésről.

Norton szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események még sürgősebbé és fontosabbá teszik a klímával kapcsolatos vizsgálatokat. Az EASAC jelentése szerint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében a politikusoknak és döntéshozóknak javítaniuk kell Európa infrastruktúráján és társadalmi rendszerein.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik