Tudomány zöldövezet
Debri blocking road during a typhoon

Egyre gyakrabban tapasztalunk extrém időjárást

24.hu
24.hu

2018. 03. 22. 11:04

A klímaváltozás bizonyítottan növeli az extrém csapadékmennyiség, a villámárvizek, a part menti áradások, a hőhullámok, illetve az erdő- és futótüzek kialakulásának esélyét. Az éghajlatváltozás ráadásul a Golf-áramlatra is súlyos hatásokkal lehet.
Korábban a témában:

Új adatok igazolják, hogy gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események az utóbbi 36 évben, mint korábban – áll az MTA közleményében. Az áradások, villámárvizek, illetve part menti áradások száma csak az utóbbi 5 évet tekintve is jelentősen emelkedett – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) legújabb jelentéséből. A tanulmány az először 2013-ban elkészített jelentés frissített változata.

Close-up view of dry cracked soil
Hiába a klímaegyezmény, egyre gyakrabban tapasztalunk majd extrém időjárást
Egyelőre még a megállapodás céljainak megvalósítása sem tűnik lehetségesnek.

A Szélsőséges időjárási események Európában: felkészülés a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra című jelentés szerint 1980 óta az áradások és más vízügyi problémák száma megnégyszereződött; a szélsőséges hőmérsékletű napok, az aszályos napok és az erdőtüzek gyakorisága több mint kétszeresére emelkedett; a zivatarok és viharok száma pedig megduplázódott.

szárazság, aszály kép: Thinkstcok

A szélsőséges időjárási események ráadásul jelentős anyagi károkkal is járnak.

A friss adatok alapján 1980 óta a kétszeresére nőttek a zivatarkárok az Egyesült Államokban, igaz, Európában ugyanezen időszak alatt alig emelkedtek a folyók áradásai által okozott károk mértéke. Ez azt jelenti, hogy az európai árvízvédelmi intézkedések hatékonyak.

Veszélyben a Golf-áramlat?

A Golf-áramat az atlanti áramlási rendszer (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) része. Folytatásával, az Észak-atlanti-áramlással együtt a Mexikói-öböl meleg vizét szállítja északra. Az EASAC korábbi, 2013-as és 2018-as jelentései is foglalkoztak azzal a kockázattal, melyet az áramlat gyengülése vagy leállása jelentene.

Egy ilyen átalakulás hatására egész Északnyugat-Európa időjárása megváltozna.

Napjainkban is folyik a szakmai vita arról, hogy leállhat-e az áramlat azért, mert a növekvő csapadékmennyiség és a grönlandi jég olvadása miatt egyre több édesvíz kerül az Atlanti-óceánba. Az EASAC jelentése szerint az oceanográfiai adatgyűjtés fejlődésével megbízhatóbb előrejelzéseket kell készíteni a klímaváltozás áramlatra gyakorolt hatásáról.

Aki a klímaváltozás tényét tagadja, az egy strucc
Homokba dughatjuk a fejünket, de szinte egy normális hónapunk sem volt, az összes létező veszélyjelzés legalább egyszer elérte idén a legmagasabb vörös fokozatot.

A jelentés emellett arra is rávilágít, hogy a gyengülő és kanyargósabb vonalú futóáramlásnak igazoltan szerepe van az Arktisz gyors felmelegedésében, illetve az Európában és az Egyesült Államok keleti részén tapasztalt kemény fagyok kialakulásában.

Az új adatok megerősítik a 2013-as következtetéseinket

– mondta Michael Norton, az EASAC környezetvédelmi programjának igazgatója a friss jelentésről.

Norton szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események még sürgősebbé és fontosabbá teszik a klímával kapcsolatos vizsgálatokat. Az EASAC jelentése szerint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében a politikusoknak és döntéshozóknak javítaniuk kell Európa infrastruktúráján és társadalmi rendszerein.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.