Tudomány

Egy új modell szerint a Hold a Föld belsejében született

Tavaly Simon Lock és Sarah Stewart, Harvard Egyetem és a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársai egy új bolygótípust írtak le. A szakértők most kollégáikkal arra jutottak, hogy egykor a Föld is ilyen égitest lehetett, és a belsejében alakulhatott ki a Hold.

Új tanulmányukban a szakértők azt írják, hogy a Hold a Föld belsejében születhetett meg, amikor az még nem bolygó, hanem úgynevezett szinesztia volt – számol be az IFLScience.

Napjainkban a legelfogadottabb modell szerint a Hold 4,5 milliárd éve jött létre, miután bolygónk egy Mars nagyságú objektummal, a Theiával ütközött. A találkozás hatására nagy mennyiségű kőzetanyag vált ki a Földből, mely aztán pályára állt, és idővel kialakította a Holdat.

A hipotézissel azonban van egy probléma: nem ad megfelelő magyarázatot a Hold összetételére. Simon Lock és Sarah Stewart ezért úgy döntöttek, érdemes más irányból megközelíteni a kérdést.

Új modellünkben egy nagyobb energiájú becsapódás hatására a Föld egy lényeges része elpárolog, és szinesztiává alakítja a Földet

– mondta Lock az IFLScience-nek. Ahogy az objektum fokozatosan lehűlt, kivált belőle a későbbi Hold.

A szinesztia egy nagy, rendkívül forró, fánk alakú égitest, amely két bolygó nagyságú objektum ütközésével alakul ki. Mivel a szinesztia fokozatosan sugározza a hőt, feltehetőleg gyorsan lehűl és zsugorodik, és néhány ezer év alatt olvadt bolygóvá fejlődik.

Az elmélet alapján a szinesztiát alkotó Földben külön pályára álltak a későbbi Hold „magjai”, a szinesztia összehúzódásával pedig a Holdat alkotó anyag kiszakadt. Az égitest rendkívül magas hőmérsékleten jött létre, ezért a könnyebben párolgó elemei eltűntek. Ez magyarázatot ad a Hold egyedi összetételére.

Kép: Sarah Stewart/UC Davis

Az új modell egyik előnye, hogy a szinesztia számos módon létrejöhet, nem befolyásolja a kialakulását a becsapódás ideje, illetve az ütköző égitest mérete.

Bár az új hipotézis izgalmasnak tűnik, fontos leszögezni, hogy a csillagászok a gyakorlatban még nem találkoztak szinesztiával, így ez a típus egyelőre csak az elmélet szintjén létezik. A Hold összetételének alaposabb felmérésével azonban modellezhetőek lesznek azok a körülmények, melyeken az objektum született, ezzel pedig ellenőrizhetik majd az új modellt.

(Kiemelt kép: NASA’s Goddard Space Flight Center)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik