Tudomány

Ötezer napja vizsgálja a vörös bolygót a kitartó marsjáró

A NASA marsjárója, az Opportunity vasárnap ötezredik alkalommal láthatta felkelni a Napot a vörös bolygó felett.

A golfautó méretű szerkezet 2004 januárjában landolt a vörös bolygón. A NASA-nál eredetileg úgy tervezték, hogy a marsjáró missziója 90 marsi napig fog tartani – egy marsi nap 40 perccel hosszabb egy földinél. A szerkezet azonban felülmúlta az elvárásokat: vasárnap már ötezredik alkalommal láthatta felkelni a Napot a Mars felett.

John Callas, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a projekt vezetője szerint 5 000 nappal az eredetileg 90 naposra tervezett küldetés kezdete után a marsjáró még mindig képes meglepetéseket okozni.

Az Opportunity közelmúltban készített képein a szakértők különös formációkat, úgynevezett kőhantsávokat fedeztek fel a Törekvés-kráter (Endeavour Crater) egyik völgyében.

Kép: Washington University in St. Louis/NASA

A felvétel alapján a helyi törmelék olyan látszólagos csíkokba rendeződött, melyeket a szél, a lejtőn való leereszkedés, vagy az ismétlődő megfagyás és kiolvadás – esetleg ezek kombinációja – alakított ki.

A viszonylag friss becsapódási kráterekből származó törmelék szétszóródott a régió felszínén, ami megnehezíti a szél hatásainak kiértékelését

– mondta Robert Sullivan, a misszió kutatója és a Cornell Egyetem munkatársa. A szakértő hozzátette, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mik is lehetnek a különös sávok, ezért több hipotézist is kidolgoztak, és folytatják az adatgyűjtést.

Az Opportunity néhány héttel „testvére”, a Spirit landolása után szállt le a Marson. Mindkét szerkezet feladata az volt, hogy az egykori víz jeleit kutassa. Mind az Opportunity, mind a Spirit több bizonyítékot is talált a folyadék korábbi jelenlétére.

A Spirit jelét 2010-ben vesztette el a földi irányítás, miután a szerkezet belesüllyedt a puha marsi talajba. A NASA egy évvel később jelentette be hivatalosan a marsjáró elvesztését.

Az Opportunity azonban nem adta fel, mára nagyjából 45,1 kilométert tett meg a vörös bolygó felszínén. Eddig egyetlen szerkezet sem utazott ilyen sokat egy idegen égitesten. Missziója során a marsjáró eddig mintegy 225 000 felvételt készített.

(Via: Space.com, kiemelt kép: NASA/JPL/Cornell University, Maas Digital LLC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik