Tudomány

Trumpék a magánvállalatokra bíznák a Nemzetközi Űrállomást

A Trump-adminisztráció már korábban meglebegtette, hogy komoly változások jöhetnek a Nemzetközi Űrállomás szövetségi finanszírozásában. Most úgy tűnik, hogy a NASA 2024 után kilépne a nemzetközi összefogásból.

A NASA belső dokumentuma szerint 2024 után a magánszektor finanszírozhatná a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programját – számol be a Washington Post. Az irat részletezi a költségvetési kérelmet, melyet a Trump-adminisztráció készített az űrügynökség számára.

A dokumentum szerint az, hogy 2025-ben megszűnik a Nemzetközi Űrállomás szövetségi támogatása, még nem jelenti azt, hogy az űrállomás használata feltétlenül véget ér. Nem kizárható, hogy az űreszköz egyes elemeit vagy adottságait a magánűripar a jövőben még hasznosítani tudja.

A NASA a következő hét évben kiterjeszti a nemzetközi és kereskedelmi kapcsolatokat, hogy biztosítsa a folyamatos emberi jelenlétet és hozzáférést az alacsony Föld körül pályához

– áll a dokumentumban.

Az ISS mögött jelenleg az amerikai mellett további négy űrügynökség áll: az orosz, az európai, a japán és a kanadai. A szervezetek két szegmensbe tömörülnek, az amerikaiba és az oroszba. Mindkét csoport egyelőre 2024-ig vállalta a projekt anyagi támogatását.

Ahhoz, hogy a programba a magánvállalatok is bekapcsolódhassanak, minden partner beleegyezése szükséges. Éppen ezért a Trump-adminisztráció tervének megvalósítása nem lesz egyszerű feladat. Korábban már a Roszkoszmosz is meglebegtette, hogy leválasztja az orosz szegmenset, hogy külön űrállomást hozzon létre. Az orosz terv kivitelezése nagyban függ a NASA jövőbeli támogatásaitól.

A Washington Post szerint a NASA dokumentuma nem részletezi, hogy a cégek pontosan hogyan is használhatnák az ISS-t. A magáncégek feladata lesz azon tervek és piacelemzések elkészítése, melyek vázolnák a Nemzetközi Űrállomás jövőjét.

Egyes vállalatok, például a Boeing, a SpaceX és az Orbital ATK már most partnerségben állnak a NASA-val. Ezek a szervezetek jelenleg különböző rakományokat szállítanak az űrállomásra, idővel azonban asztronautákat is feljuttathatnak majd a fedélzetre.

A magánszektor képviselőit egyelőre nem nyűgözte le a Trump-adminisztráció elképzelése.

Mark Mulqueen, a Boeing űrállomás-programjának igazgatója úgy véli, katasztrofális hatásokkal lesz az amerikai űrdominanciára, ha idő előtt adják magánkézbe a Nemzetközi Űrállomást.

A tervet minden bizonnyal Washingtonban is sokan fogják ellenezni. Ted Cruz szenátor szerint a lehető legostobább döntés úgy megszüntetni egy programot, hogy már milliárdokat fektettek bele, és még sokáig életképes lenne.

Trumpék meredek elképzelése valószínűleg nem érte váratlanul az amerikai űripari közösséget. Már korábban kiderült, hogy Trumpék azt szeretnék, hogy a NASA idővel lépjen ki a Nemzetközi Űrállomás programjából.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik