Tudomány

Trump azt akarja, hogy a NASA ne támogassa tovább a Nemzetközi Űrállomást

A Trump-adminisztráció azt tervezi, hogy 2025-től megvonja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) amerikai támogatását. Az ISS nélkül az amerikai asztronauták évekig nem utazhatnának az űrbe, ráadásul az űripar fejlődése is megtorpanhatna.

Bár a terv még változhat a hivatalos költségvetési kérelem február 12-i megjelenéséig, a The Verge információi szerint az irányelv a végső változatba is be fog kerülni. A Trump-adminisztráció által készített költségvetési javaslatot a Kongresszusnak is el kell fogadnia, így nem lehetetlen, hogy az elképzelés végül nem valósul meg.

Igaz, a tény, hogy Donald Trumpék a Nemzetközi Űrállomás (ISS) támogatásmegvonásán gondolkoznak, már eleve negatív üzenetet közvetít a NASA nemzetközi partnerei felé.

Több olyan partner is van, amelynek még el kell döntenie, hogy 2024 után is folytatni akarják-e a munkát az állomáson.

Az ISS programja több mint két évtizede kezdődött, a NASA pedig évente 3-4 milliárd dollárral támogatja a projektet. Az állomás különleges környezetében máshol megismételhetetlen kísérleteket folytatnak.

Az Obama-rendszer 2014-es döntésének köszönhetően a NASA 2024-ig hosszabbíthatta meg az ISS támogatását. A kereskedelmi űripar vezetői abban bíznak, hogy az űrhivatal 2028-ig, a program végéig fogja finanszírozni az ISS működését, így lesz idejük létrehozni egy átmeneti, alacsonyabb pályán keringő modult.

Sokan azért szeretnék, hogy a NASA fokozatosan csökkentse az állomás támogatását, hogy több forrás jusson a mélyűri missziók finanszírozására. A Trump-adminisztráció az utóbbi időszakban előbb csökkentette a NASA költségvetését, majd teljesen új irányba, a Hold felé terelte az űrhivatalt. A NASA-nak ezért újabb forrásokra van szüksége.

Ha viszont az ISS programja megfelelő pótlás nélkül ér véget, az súlyos hatással lehet az űriparra. Napjaink magánvállalatai, például a SpaceX, többnyire az űrállomásra támaszkodnak az új technológiák tesztelésekor. Ezek a szervezetek nagyban hozzájárulnak az űrutazási módszerek fejlődéséhez, ezért megtorpanásuk jelentős következményekkel járna.

Az ISS tudományos és technológiai haszna mellett a nemzetközi kapcsolatok kiépítését és fenntartását is segíti. Az állomáson már amerikai, orosz, európai, kanadai és japán űrhajósok is megfordultak.

(Kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik