Kultúra

A NASA eleinte egyáltalán nem volt biztos abban, hogy lehet-e enni az űrben

Mi történt volna, ha az űrhajósok mégsem tudnak enni? Az amerikaiaknak erre egészen biztosan nem volt ötlete.

Az űrkorszak kezdetén a szovjet, illetve az amerikai mérnökök sokszor mindent egy lapra tettek fel – és rendszerint szerencséjük volt. Attól azonban kimondottan tartottak, hogy az űrhajósok egyszerűen képtelenek megrágni, majd lenyelni a velük utazó falatokat.

Irány a Mars!

Ma, az első Mars-utazás küszöbén persze már nem ez a kérdés, hanem az, hogy hogyan csomagoljanak hónapokra, vagy épp évekre elegendő ételt.

A NASA egyáltalán nem volt biztos benne, hogy az űrhajóban lebegő emberek képesek lesznek-e enni, a gravitáció segítsége miatt helyesen működik-e majd a bélrendszerük, illetve szokásos módon megy-e végbe az emésztési folyamat.

Az első űrprogram, az 1959-1963 közt folyó Mercury-program emberi utast is magában foglaló, néhány percen, vagy épp egész nap án tartó küldetései (1961-1963) során végül aztán csak eljött a pont, mikor már halaszthatatlanná vált az első éles teszt: a Friendship 7-en utazó John Glenn végül szerencsére képes volt elfogyasztani az alumínumtubusba rejtett almaszószt, Walter Schirra pedig néhány hónappal később már egy többfogásos menüvel birkózott meg – így barackzselével és krémes állagú marhahússal.

Thomas Stafford és Donald Slayton amerikai űrhajósok borscsot bontanak az első szovjet-amerikai közös űrrepülés (Szojuz-Apollo-program, 1975) során / fotó: Archive.org

Kérdés persze, mi történt volna, ha az űrhajósok mégsem képesek enni, vagy épp emészteni. A NASA-nak erre egészen biztosan nem volt semmiféle terve.

A bébiételszerű, tubusokból kinyomható menük kora szerencsére hamar lejárt, a Star Trek ételreplikátorától azonban sajnos még ma is távol állunk: a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták ma már közel kétszázféle étel és ital közül választhatnak, így akár csípős szósszal érkező koktélrákot vagy épp csokis kekszet is ehetnek.

Szoicsi Nogucsi, az első szusiséf az űrben, 2010

A legjobban a csípős szósz fogy, köszönhetően annak, hogy az űrben az ízlelőbimbók is tompulnak.

Menü a Nemzetközi Űrállomáson, cheddar sajttal, krémes spenóttal, marhasteakkel, kekszekel és cukorral bevont mogyoróval, 2003 / fotó: NASA

Az összes, ételekkel szembeni félelem azonban még mindig nem tűnt el, hiszen a lebegő, apró morzsák is komoly meghibásodásokat okozhatnak, ha egy érzékeny rendszerbe kerülnek.

Az Atlas Obscura nyomán, kiemelt kép: NASA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik