Tudomány

Kezdje az évet ledesítéssel!

Sokat hallunk mostanában a LED lámpákról, de valahogy azt gondolná az ember, hogy drága, kiforratlan technológiáról van szó. Pedig nem! Írásunkban egy konkrét ház ledesítésén keresztül mutatjuk be a költségeket és a megspórolható forintokat. És mielőtt belevágnánk a közepébe, néhány alapvető fogalmat is tisztázunk.

Először is: mi az a LED? A LED nem más, mint egy fényt kibocsátó dióda. A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt áram a dióda atomjainak elektronjait gerjeszti, és az atompályák váltása közben fotonokat (fényt) bocsátanak ki. Az első és legfontosabb megjegyzésünk tehát, hogy semmi nem izzik, így a LED-izzó kifejezés nagyon helytelen, durva hiba. Mégis elkövetik még fényforrással kereskedők is, számos helyen látjuk kiírva. Maradjunk annyiban, hogy ami izzik, az nem takarékos. A kompakt fénycsövek sem izzanak, ott is elektronok gerjednek. Ha tehát szakszerűen akarunk fogalmazni, akkor használjuk a fényforrás, vagy a lámpa kifejezést. Helyesen tehát LED lámpa, vagy ledes lámpa.

Nagyon sok tévhit és félreértelmezés kering a LED-ek által kibocsátott fény mennyisége és minősége körül is. Sokszor halljuk például, hogy a LED-ek színhőmérséklete nem megfelelő, ezért nem alkalmasak lakás megvilágítására. De mi a színhőmérséklet? Egy elméleti fekete test melegítése során az adott hőmérsékletéhez egy adott szín tartozik, ezt írja le a színhőmérséklet, mégpedig Kelvinben. Tudományosan hangzik, ezért szeretik sokan használni, ha villogni akarnak a tudásukkal. Sajnos többnyire hibásan.

 

Ugyanis a színhőmérsékletnek van a legkisebb szerepe abban, hogy egy LED lámpát kellemesnek vagy kellemetlennek fogunk érezni. Az persze igaz, hogy az emberi szem a napfényhez hasonló mesterséges világítást szereti leginkább és ez így volt a korábbi mesterséges világítások esetében is. Amikor fénycsöveket választottunk, azoknál is törekedtünk a nappali fényhez hasonló színekre. Így aztán ledesítésnél is érdemes olyan LED-et választani, amelynek színhőmérséklete valahol ennek közelében van. Honnan tudjuk, hogy egy LED-nek milyen a színhőmérséklete? Rá van írva a dobozára. De a számok mit sem mondanak, ha nem tudjuk értelmezni őket. Ha melegebb fényre vágyunk, tehát a tűzhöz, vagy a napnyugtához hasonló világítást szeretnénk, akkor válasszunk melegfehér LED-et, 2700-3400 Kelvines színhőmérséklet között. Ebbe a tartományba esik a hagyományos izzó színhőmérséklete is, amely 2800 Kelvin körül van. Aki tehát a hagyományos izzóit cseréli le és azt szeretné, hogy a fény hasonló legyen, szintén ezt a fajta LED-et válassza. Ezeket érdemes választani huzamosabb tartózkodásra szolgáló lakószobákba.

Ha azt szeretnénk, hogy a lámpák fénye a hidegebb tartományba essen, akkor válasszunk középfehér vagy hidegfehér LED-eket. A középfehér LED 3500-4900 Kelvin közé esik, míg a hidegfehér 5000 Kelvin felett kezdődik. A középfehér LED-eket érdemes tenni a fürdőszobákba, konyhákba, míg a hidegfehér LED-eket a kültéri világító eszközökbe. A középfehér LED-től tisztább érzetünk keletkezik, a tárgyak fehérebbek. A hidegfehér LED-eket azért nem érdemes beltérre tenni, mert ezek fénye a derült éghez hasonlít és természetellenesnek hat, ha a derült éghez hasonló fényviszonyok vannak egy zárt helyiségben. Azt is vegyük figyelembe, hogy a legtöbb gyártó tól-ig értéket ad meg a konkrét színhőmérséklet helyett és egy 2700, valamint egy 3400 kelvines lámpa között lényeges érzetbeli különbség lehet. Törekedjünk tehát olyan lámpák vásárlására, amelyeknél konkrét érték van felírva. Ennyit tehát a színhőmérsékletről, amely fontos ugyan, de nem a legfontosabb.

 

Sokkal fontosabb tényező a színvisszaadási index, vagy nemzetközi jelöléssel a CRI. Ez azt mutatja meg, hogy egy fényforrás különböző tárgyakat megvilágítva mennyire képes azok színét visszaadni. A legjobb színvisszaadási indexel rendelkező fényforrásnál ez 100 (lenne, mert ilyen nem létezik), a legrosszabbnál 0. Beltéri világításnál a 75 alatti értékkel rendelkező LED-eket nem ajánlják, de szerencsénkre manapság már bőven az elérhető árkategóriában vannak az e feletti színvisszaadási indexszel rendelkező LED fényforrások is. Úgy is mondhatnánk, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható ledes lámpák nagy része ilyen és csak ha nem figyelünk oda, akkor tudunk belehúzni egy rosszabba. Vagy ha mondjuk látatlanban, interneten rendeljük Kínából. Azt javasoljuk tehát, hogy egyrészt a garancia miatt, másrészt a hasonló átverések elkerülése érdekében olyan helyen vásároljunk ledes lámpát, ahol ellenőrizni tudjuk a minőségét. És ahová baj esetén vissza is tudjuk vinni.

Ha rossz színvisszaadású lámpát vásárolunk, az fogja tehát bántani a szemet. Nem tudjuk elsőre, mi a baj, de ha jobban figyelünk, a tárgyak megszokottól eltérő, természetellenes színe ami kikészíti az idegrendszerünket. Arról nem beszélve, hogy az ilyen gagyi lámpák mellett öltözködni is művészet, mert a felvett ruha színe más a szobában, mint kinn a napon. Így férfi társaimnak tanácsként hadd írjam azt, hogy a családi béke kedvéért kerüljük ezeket az olcsó, gagyi lámpákat. Életünk párja – lásd még így is: oldalborda – nem fogja tolerálni azt, ha a türkiz sála helyett a mohazöldet sikerült levenni a polcról, mert rossz volt a világítás. Ráadásul a magyar boltban vásárolt, kipróbálható lámpák és a kínai webáruházból megrendelt zsákbamacska között (ha kifogunk akciót, amit mindig ki lehet fogni) 20% különbség van az árban. Ennyiért már nem érdemes kockáztatni a válást.

Mielőtt a konkrét példára rátérnénk, utoljára azt tisztázzuk, hogy miért olcsóbb a LED, mint BÁRMI más fényforrás. A dolog két tényezőből áll össze. Az első tényező a kézzelfoghatóbb, mégpedig a fényhasznosítás, vagy más néven Lumen/Watt viszony. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy ledes lámpával azért olcsóbb világítani, mert a hálózatból felvett 1 Wattból több fényáram, azaz lumen [lm] keletkezik. Hagyományos izzóknál 13 lm/W a fényhasznosítás, tehát egy 100 W teljesítményt felvevő izzó 1300 lument sugároz. Az energia nagy része hővé alakul, az izzó izzik ugyanis. Az arány már sokkal jobb a fénycsövek esetében, mert egy sima Edison foglalatba csavarható kompakt fénycső 60 lm/W fényhasznosítással rendelkezik. Ezért ha ugyanazt a fényáramot szeretnénk elérni, mint a 100 W izzó esetén, akkor már csak 1300/60 azaz 21,666 Wattot kell neki felvennie a hálózatról. Már itt is megfigyelhető egy ötödére csökkent fogyasztás, amit a LED még tud fokozni.

A jelenleg létező LED-ek 35-200 lm/W közötti fényhasznosítással bírnak, de a boltokban található és megfizethető változatok a 100-170 közötti lm/W értékeket tudják. Amelyik inkább a 100 lm/W-hoz közelít, azt vehetjük meg olcsóbban, amelyek a felső értékekhez, azokat vehetjük meg drágábban. Ha tehát a példában említett, 100 W-os izzóval megegyező fényáramot szeretnénk, akkor LED esetében már csak 7-13 Wattot fog felvenni a hálózatról. És az effajta tizedelés nagyon meglátszik ám a villanyszámlában. De erről még később. A boltokban kapható LED-ek megvásárlása előtt tehát azt kell megnézzük a dobozokon, hogy mit ígérnek fényhasznosítás terén. Az egyszerűség kedvéért általában ráírják ezekre azt is, hogy a fényáramuk mekkora hagyományos izzóénak felelne meg. Így könnyű velük számolni. A 3 wattos LED például nagyjából 35 wattos hagyományos izzónak felel meg, így ha 40 wattos izzót szeretnénk kicserélni LED-re, akkor nagyjából helyben vagyunk. De erről még később, a konkrét példában szólunk.

A LED olcsóságának másik tényezője a hosszú távú megtérülés, mert a LED-ek élettartama nagyságrendekkel jobb, mint a hagyományos izzóké, de még a kompakt fénycsövekre is rávernek egy-két kört. A LED, tehát a dióda élettartama manapság nagyjából 100000 óra azaz százezer óra. A baj az előtétekkel van, azokkal a kis alkatrészekkel, amelyek a foglalatba vannak építve, hogy a LED számára megfelelő árammá alakítsák a hálózati 230 Voltot. Persze ezek az előtétek is sokat fejlődtek akár csak az elmúlt pár évben is, de a 100000 óra helyett manapság még „csak” 50000 és 70000 óra között teljesítenek. De ez az élettartam is brutális, ha belegondolunk. Ha ugyanis minden nap 5 órán át világít egy lámpa (télen és nyáron is), akkor 10000-14000 nap múlva fog tönkremenni. Legyünk pesszimisták és vegyük az alsó értéket: 10000 nap az bizony 27 év meg egy pici. Kerekítsünk lefelé és vegyünk bele némi gyári hibás lámpát is, így legyen 25 év! Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye annak, hogy a ledes lámpa természetes elhasználódás során tönkremegy, mint annak, hogy költözködés, portörölgetés, festés és egyéb, az élettel együtt járó tevékenységek során mi magunk véletlenül összetörjük. Vagy hogy jön egy sokkal fényesebb, sokkal jobb színvisszaadási fokozatú, sokkal gazdaságosabb változat, amire lecseréljük még mielőtt tönkre menne. Ennek fényében tehát azt kijelenthetjük, hogy a LED lámpa örök. Ha nem gyári hibás, akkor nem fog tönkremenni magától.

Ezek tehát azok a tényezők, amelyeket figyelembe kell vegyünk, mielőtt a lakásunk, házunk ledesítése mellett döntünk. Ha az ember átgondolja, azt fogja látni, hogy minél hamarabb meglépi a dolgot, annál többet spórol magának. De mennyit is? Ígértem konkrét példát, hát lássuk most ezt.

A saját házunkat veszem alapul és megpróbálok bemutatni különböző LED megoldásokat. Mert mindenre van már LED, mindenhová tehetünk. Jöjjön először a hagyományos alkalmazás, azaz a hagyományos izzók leváltása. Nálunk ezek E14-es foglalatú, spotlámpák voltak, külön csillárokban elhelyezve. Darabja 40 wattos, ezeket cseréltem le 3 wattos LED lámpákra. A csere nem zajlott zökkenőmentesen, mert a 3 wattos LED nem ad annyi fényáramot, mint a 40 wattos izzó. Így azt a taktikát követtem, hogy minden egyes helyen egy ledes lámpával többet szereltem be, mint amennyi izzó eredetileg volt. Ez többletköltségekkel jár, hiszen a csillárt is cserélni kell. Persze lehet kevésbé fájdalmasan is csinálni úgy, hogy a leszerelt csillárokat máshová felszereljük. Esetemben az emeleti két szobába vásároltam 1-1 darab négyfoglalatos csillárt és az ott lévő csillárokat az étkezőben és a folyosón helyeztem el. Így csillárra kétszer 9990 forintot költöttem, azaz nagyjából 20.000,- forintot. Több beruházás a csillárok terén nem volt szükséges.

A LED lámpák mennyibe kerültek? Nos, azért most történt a ledesítés, mert folyamatosan figyelve az áruházakban az akciókat, most volt egy szuper E14-es LED akciós abban a nagykereskedelmi áruházláncban, amelynek a neve egy földalatt közlekedő vonatra hasonlít. Darabját 2600 helyett 1600 forint bruttó összegből sikerült megvásárolni. 19 lámpáról van szó, beszorozva 30.400,- magyar forint volt. Ebből az összegből sikerült tehát két szobát, egy nappalit, egy étkezőt és egy folyosót lecserélni. Ez volt a mostani beruházás, összesen tehát 50.000,- forint. 11 darab 40 wattos izzót, azaz összesen 440 wattot sikerült lecserélni 57 Wattra. A fényáram növekedett bőven, hiszen a szobákban 200 Wattnak megfelelő fényáram helyett jelenleg 280 Wattnak megfelelő LED sugároz, míg a nappaliban, az étkezőben és az előtérben 240 Wattnak megfelelő fényáram helyett jelenleg 315 Wattnak megfelelő LED fényeskedik. A házban, a folyamatosan tartózkodásra szolgáló terekben tehát 36%-os fényáram-növekedést sikerült elérni úgy, hogy a fogyasztás közben 440 Wattról 51 Wattra csökkent. A számok nem hazudnak.

Korábban is figyeltem az akciókat és egy másik kék-sárga, nagyon praktikus barkácsáruházban sikerült GU10-es foglalatú LED lámpákat vennem 1300 forintért darabját. Ezek kerültek a konyhaszekrénybe és a fürdőszobai szekrénybe, összesen 6 darabról van szó a költségük tehát 7.800,- magyar forint volt. Mivel ezek spot-jellegű lámpák, a 40 wattos eredeti izzókkal megegyező fényáramot 2 wattos LED-ek tudják (mivel egy adott irányba sugároznak, míg a spot izzó csak tükrökkel tudott mahinálni). Így a 240 Wattból csináltunk 12 Wattot úgy, hogy a fényáram megmaradt.

 

A konyhabútorba épített spotlámpák esetében pozitív mellékhatás az, hogy a normál izzóknál figyelni kellett arra, nehogy félig nyitva maradjon a felső ajtók valamelyike, mert a felforrósodott izzó megégette a bútorlapot. A LED-nél melegedés nincs, így ez a baleseti forrás kizárható. A fürdőszobai tükörvilágításnál pozitív mellékhatás, hogy a tükör a 160 fokban sugárzóLED-ek vényét nagyban visszatükrözi, így a teljes fénykibocsátás hasznosul. Ide kisebb LED is elég lett volna, a tükröt használó arca erősebben megvilágításra kerül, mint a 90 fokban vetítő izzók esetén.

A konyha mennyezetén egy kompakt fénycső teljesít szolgálatot, ezt még nem nyugdíjaztuk, mert mindössze 15 Wattot eszik és nem nagyon van kapcsolgatva, hiszen többnyire a konyhabútorba épített  LED-ekkel világítunk. A fürdőszobában viszont a mennyezeti lámpát nyugdíjaztuk, helyére egy 76 LED-ből álló, készre szerelt lámpa került. Ez szintén a praktikus barkácsáruházban volt leértékelve 4500 forintra. 6 Wattot eszik és a belé szerelt tükröknek, valamint a LED-ek elhelyezkedésének köszönhetően egy 100 wattos izzóval megegyező fényáramot sugároz lefelé. A fürdőszobában egy 15 wattos kompakt fénycső volt, amely viszont a kapcsolgatásra érzékeny (fürdő-vécé egyben, így van kapcsolgatás rendesen), így valószínűleg hamar  (5000-7000 óra alatt) tönkre is ment volna. A felszerelt LED megoldás 50000 azaz ötvenezer órát bír a gyártó ígérete szerint és majdnem kétszer annyi lument sugároz, mint az elődje. A fürdőben tehát (ha az egyszerűbb számolás végett feltételezem, hogy a mennyezeti lámpában 100 wattos izzó lett volna) 8400 forintból (a spotokkal együtt) sikerült a fogyasztást csökkenteni 220 Wattról 12 Wattra úgy, hogy a fényáram megmaradt.

 

A lécsőfordulóban egy 100 wattos izzó helyére került egy 9 wattos LED, ezt még korábban vásároltuk és úgy 2 évet szolgált az előző lakásunkban a fürdőszobában. Akkoriban viszonylag drága volt a maga 6000 forintos árával. Mivel a lépcsőfordulóban gyakran van kapcsolgatva a lámpa és bizony nem egyszer bekapcsolva is maradt, már régen behozta az árát, és mostantól tizedeli ezen házrész fogyasztását is. Tervezem, hogy vele párhuzamosan bekötök még egy ugyanilyen fényforrást és így duplázom a megvilágítást ötöd áron.

És végül még egy akciós termék, mégpedig egy LED reflektor, amely 10 Wattot eszik, vízhatlan és 150 wattnak megfelelő fényáramot biztosít a garázsban illetve az akként szolgáló féltető alatt. Ezt is csak azért vásároltam meg, mert 4300 forintra volt leakciózva 14 ezresről Vácott egy lámpaboltban. A garázsban eddig egy kompakt fénycső világított, e mellé került telepítésre ez a reflektor, amelyet csak akkor használunk majd, ha valami nagyobb munkát végzünk a garázsban. Ő is tizedel.

 

Mindent összevetve tehát a házunkban nincs ezentúl izzó, a LED-ek mellett 5 darab 15 wattos kompakt fénycső vár nyugdíjazásra. A ház összfogyasztása teljes díszkivilágításnál tehát 88 (!!!) Watt a LED-ekből (26 darab) és 75 Watt az 5 darab „takarékos” fénycsőből. Összesen tehát 163 Watt, ha minden lámpa világít a házban. Egy 110 négyzetméteres, kétszintes családi házról beszélünk. Mi lehet ennél megdöbbentőbb? Hát az, hogy mindez hagyományos izzókkal, kisebb fényárammal 940 Watt lenne. Ha tehát a maradék kompakt fénycsöveket is sikerül lecserélni, akkor megtizedelhetjük a fogyasztást, ami a világítást illeti.

 

Mit jelent ez számokban? Azt, hogy a tett beruházás esetünkben 2 év alatt behozza az árát és utána nekünk termel. Érdemes tehát átgondolni és lépni, mert a LED technológia kiforrott, vállalható, olcsó és modern dolog. Nem kell mindent, azonnal lecserélni, lehet apránként is. A megspórolt energiával nem csak magunkon segítünk, hanem a környezeten is. Ezért került ez az írás ide, a zöld blogba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik