Tudomány

Így épült fel egy neandervölgyi család

Megevett neandervölgyiek csontjai alapján megmondható, ki hordta náluk a "nadrágot".

Az El Sidrón-i barlangban tizenkét férfit, nőt, és gyermeket mészároltak le, majd a támadók, szintén neandervölgyi emberek mohón falatozni kezdtek az áldozatok földi maradványaiból.

A gyilkosok olyannyira kiéhezettek voltak, hogy felnyitották az áldozatok koponyáját, hogy hozzájussanak agyvelejükhöz, de feltörtek minden apró csontocskát is, hogy egyetlen csepp csontvelőt se hagyjanak kárba veszni.

A barcelonai Evolúciós Biológiai Kutatóintézet munkatársai a tizenkét neandervölgyi igen jó állapotban fennmaradt csontmaradványaiban az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t, valamint az apai ágon öröklődő Y-kromoszómákat vizsgálták.

A vizsgálatok tanúsága szerint a csoport tagjai genetikailag igen közel álltak egymáshoz, ami korábbi kutatási adatokat támaszt alá, miszerint a neandervölgyi embereknél a modern emberrel összehasonlítva lényegesen kisebb volt a genetikai különbözőség.

Három felnőtt férfi, két kamaszfiú és az egyik gyermek ugyanazt a mitokondriális DNS-t hordozta, amelyet egyetlen asszonytól örököltek, vagyis anyai ágon közeli rokonok voltak.

A kutató meggyőződése szerint a férfiak mitokondriális DNS-ben mutatkozó hasonlatosság azt jelzi, hogy patrilokális csoportokban éltek. Ez azt jelenti, hogy közeli rokonságban álló férfiak alkották a csoportot, amelyben a nők jövevények voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik