Tudomány

Rehabilitálnák a Neander-völgyieket

24.hu
24.hu

2010. 09. 27. 14:48

A Neander-völgyiek is leleményesek lehettek. Egy új elmélet szerint készítettek maguktól is eszközöket, nem kérték a Homo sapiensek segítségét.
Korábban a témában:

A Neander-völgyiek a legújabb kutatások szerint készítettek saját eszközöket, és technológiailag olyan fejlettségen állhattak, mint a velük egy időben élő Homo sapiens.

A Neander-völgyiek rá voltak kényszerítve az éghajlatváltozás miatt, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez. Újítaniuk kellett a túlélésük érdekében.

“Sokkal leleményesebbek voltak, mint ahogy azt eddig hittük” – állítja Julien Riel-Salvatore, a Coloradói Egyetem antropológus adjunktusa, aki hét éve tanulmányozza a Neander-völgyieket.

TÁVOLI “UNOKATESTVÉREINK” VOLTAK

A Neander-völgyieknek 99,5-99,9%-ban egyezett a DNS-ük a Homo sapiensekével.

Azaz ők voltak a legközelebbi rokonaink. A Neander-völgyi ember 500 ezer évvel ezelőtt tűnt föl, és mintegy 30 ezer éve halt ki.

Eddig úgy tartották, a Neander-völgyi ember a Homo sapiensszel való találkozás során sajátította el az eszközhasználatot. A tudósok most ezt az elméletet cáfolták meg.

Nemrégiben a mai Észak-Olaszországban bukkantak föl 42 ezer éves csonteszközök, dísztárgyak olyan Neander-völgyiektől – azaz az Uluzziai kultúrában élő emberektől -, akik nem érintkezhettek a Homo sapiensekkel korábban semmilyen módon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.