Tudomány

Rehabilitálnák a Neander-völgyieket

A Neander-völgyiek is leleményesek lehettek. Egy új elmélet szerint készítettek maguktól is eszközöket, nem kérték a Homo sapiensek segítségét.

A Neander-völgyiek a legújabb kutatások szerint készítettek saját eszközöket, és technológiailag olyan fejlettségen állhattak, mint a velük egy időben élő Homo sapiens.

A Neander-völgyiek rá voltak kényszerítve az éghajlatváltozás miatt, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez. Újítaniuk kellett a túlélésük érdekében.

“Sokkal leleményesebbek voltak, mint ahogy azt eddig hittük” – állítja Julien Riel-Salvatore, a Coloradói Egyetem antropológus adjunktusa, aki hét éve tanulmányozza a Neander-völgyieket.

TÁVOLI “UNOKATESTVÉREINK” VOLTAK

A Neander-völgyieknek 99,5-99,9%-ban egyezett a DNS-ük a Homo sapiensekével.

Azaz ők voltak a legközelebbi rokonaink. A Neander-völgyi ember 500 ezer évvel ezelőtt tűnt föl, és mintegy 30 ezer éve halt ki.

Eddig úgy tartották, a Neander-völgyi ember a Homo sapiensszel való találkozás során sajátította el az eszközhasználatot. A tudósok most ezt az elméletet cáfolták meg.

Nemrégiben a mai Észak-Olaszországban bukkantak föl 42 ezer éves csonteszközök, dísztárgyak olyan Neander-völgyiektől – azaz az Uluzziai kultúrában élő emberektől -, akik nem érintkezhettek a Homo sapiensekkel korábban semmilyen módon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik