Tudomány

Bolygó egy másik galaxisban

Először találtak tudósok olyan exobolygóra, mely a Tejútrendszeren kívül keletkezett.

Az új blygót az Európai Déli obszervatórium csillagászai fedezték fel. A HIP 13044b nevet viselő égitest, valamint csillaga egy olyan törpegalaxis maradványaihoz tartozik, amelyet 6-9 milliárd évvel ezelőtt a Tejútrendszer nyelt el.

A bolygó és csillaga a Földtől kétezer fényévre kering a Kemence csillagképben a déli égbolton. (A csillagkép Magyarországról nem látható). A HIP 13044b tömege legalább 1,25-ször haladja meg a Naprendszer legnagyobb bolygójának, a Jupiternek a tömegét.

Tudósok eddig hozzávetőleg ötszáz planétát fedeztek fel a Naprendszeren kívül, ezek az exobolygók ugyanakkor mind a Tejútrendszer szülöttei.

A távoli galaxisokban a bolygók a gigantikus távolság miatt nem mutathatók ki teljes bizonyossággal. Most köszönhetően annak, hogy a Helmi csillagáramlat, azaz egy törpegalaxis maradványa összeolvadt a Tejútrendszerrel, egy a galaxisunkon kívül keletkezett bolygót sikerült megtalálni.

A Science magazin animációja az exobolygóról:

JÖVŐNKBE LÁTUNK AZ ÚJ BOLYGÓVAL

A két égitest jelenleg olyan átalakuláson megy át, amely a jövőben a Naprendszerre is vár. Az egykor a Naphoz hasonló csillag létének végéhez közelít, már átesett azon vörösóriás-stádiumon, amikor a csillagok eredeti méretük többszörösére híznak, és kihűlnek. A mi Napunk is vörös óriás lesz ötmilliárd év múlva.

A “kakukkfióka” bolygó mindeddig jól tűrte a csillaggal történteket, ennek oka, hogy pályája igen közel van a csillaghoz. A két égitest közötti távolság csak 12 százaléka a Föld és a Nap távolságának, a keringési idő 16,2 nap. A szakemberek arra is felfigyeltek, hogy a csillag több bolygót is lenyelt.

A csillagászok szerint az újonnan felfedezett bolygó napjai mindazonáltal meg vannak számlálva, a csillag várhatóan tovább növekszik, és végül lenyeli a HIP 13044b-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik