Tudomány

Élet az új Földön

24.hu
24.hu

2010. 10. 05. 12:37

A lakható exobolygó felfedezője Steve Vogt leírásából kiderül, milyen lehet az élet a Zarminán.
Korábban a témában:

Zarmina, így nevezi Steve Vogt felesége után a Gliese 581 g jelű bolygót. A Gliese 581 g-t ő fedezte föl nemrégiben. Ez eddig a leglakhatóbb bolygó a naprendszeren kívül, amit eddig találtak az asztrofizikusok.

A kutató nem csak nevet adott az új Földnek, hanem azt is leírta, milyen lenne szerinte ott az élet az emberek számára.

A bolygó tömege nagyobb, mint a Földé, így a gravitációs hatás is nagyobb lenne 20-50%-kal. Vogt szerint nehezebbek lennének az emberek, de még mindig tudnának felállni és sétálni.

A bolygónak szerencsére elég sűrű légköre lehet. Így kialakulhatnak szelek is, a forró oldalon 50-60 km/órás szelek lennének, míg a hideg oldalon 10 km/órás széllökések lehetségesek.

A szél által jutna a forró levegő a hideg oldalra is nagy magasságokban. A légkör keringése enyhíteni a hőmérsékletkülönbségeket.

A klíma persze attól is függ vannak-e a bolygón óceánok, van-e csapadék.

Vogt szerint a 20 fényévre található bolygó legkényelmesebb része az úgynevezett terminátor vonal lenne, ez a rész lenne a legkényelmesebb a földihez hasonló élet kialakulásához.

A vörös Nap – mivel a bolygó egy vörös törpe körül kering – a terminátor vonalnál állandóan a horizonton ülne, és sose menne le.

A hőmérséklet itt biztosan nem lenne szélsőségesen magas vagy alcson, mint a napos oldalon, ahol körülbelül 70 ºC uralkodhat, vagy mint a sötét oldalon, ahol pedig állandóan -30 ºC lehet.

A terminátor vonalom valószínű földi értelemben vett egyenlítői klíma uralkodna.

Vogt azt is nyilatkozta, további 1500 csillag lakhatósági zónáját fogják megvizsgálni Földhöz hasonló bolygók után kutatva. Állítása szerint a vörös törpék körül nagy valószínűséggel találhatnak egy újabb lakható bolygót.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.