Tudomány

Élet az új Földön

A lakható exobolygó felfedezője Steve Vogt leírásából kiderül, milyen lehet az élet a Zarminán.

Zarmina, így nevezi Steve Vogt felesége után a Gliese 581 g jelű bolygót. A Gliese 581 g-t ő fedezte föl nemrégiben. Ez eddig a leglakhatóbb bolygó a naprendszeren kívül, amit eddig találtak az asztrofizikusok.

A kutató nem csak nevet adott az új Földnek, hanem azt is leírta, milyen lenne szerinte ott az élet az emberek számára.

A bolygó tömege nagyobb, mint a Földé, így a gravitációs hatás is nagyobb lenne 20-50%-kal. Vogt szerint nehezebbek lennének az emberek, de még mindig tudnának felállni és sétálni.

A bolygónak szerencsére elég sűrű légköre lehet. Így kialakulhatnak szelek is, a forró oldalon 50-60 km/órás szelek lennének, míg a hideg oldalon 10 km/órás széllökések lehetségesek.

A szél által jutna a forró levegő a hideg oldalra is nagy magasságokban. A légkör keringése enyhíteni a hőmérsékletkülönbségeket.

A klíma persze attól is függ vannak-e a bolygón óceánok, van-e csapadék.

Vogt szerint a 20 fényévre található bolygó legkényelmesebb része az úgynevezett terminátor vonal lenne, ez a rész lenne a legkényelmesebb a földihez hasonló élet kialakulásához.

A vörös Nap – mivel a bolygó egy vörös törpe körül kering – a terminátor vonalnál állandóan a horizonton ülne, és sose menne le.

A hőmérséklet itt biztosan nem lenne szélsőségesen magas vagy alcson, mint a napos oldalon, ahol körülbelül 70 ºC uralkodhat, vagy mint a sötét oldalon, ahol pedig állandóan -30 ºC lehet.

A terminátor vonalom valószínű földi értelemben vett egyenlítői klíma uralkodna.

Vogt azt is nyilatkozta, további 1500 csillag lakhatósági zónáját fogják megvizsgálni Földhöz hasonló bolygók után kutatva. Állítása szerint a vörös törpék körül nagy valószínűséggel találhatnak egy újabb lakható bolygót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik