Dokkolt az űrben rekedt asztronautákért küldött kapszula

A Crew-9 űrhajója 2025 februárjában tér majd vissza a Földre.

Magyar idő szerint szeptember 29-én éjjel dokkolt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Crew-9 küldetés űrhajója – írja a Space.com. A zsilip 30-án, a korai órákban nyílt.

A Freedom névre keresztelt Crew Dragon fedélzetén két űrhajós utazik: Nick Hague, a NASA asztronautája, valamint Alekszandr Gorbunov orosz kozmonauta. A Crew-9 szeptember 28-án indult a floridai Cape Canaveral űrállomásról. Hague az amerikai űrhaderő ezredese, ő a Donald Trump által néhány éve létrehozott katonai ág első aktív, az űrbe eljutott tagja.

A Crew-9-en eredetileg négyen vettek volna részt, ám a NASA végül úgy döntött, két ülést szabadon kell hagyni, hogy elhozhassák az ISS-ről az ott rekedt Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákat.

Mint ismeretes, az űrhajósok a Boeing fejlesztés alatt álló Starliner űrhajójával, egy tesztküldetés keretében érték el az űrállomást, ám a kapszula meghibásodott, a páros missziója pedig szűk kéthetes helyett több hónaposra nyúlt.

A Starlinert végül üresen küldték vissza a Földre, ahova szeptember elején meg is érkezett. A tesztrepülés kudarca komoly csapás lehet a Boeing számára, amely mostanában eleve nehézségekkel küzd.

Wilmore-t és Williamst, illetve a Crew-9 legénységét a Freedom fogja hazahozni, 2025 februárjában. A kapszula érkezése előtt egyébként a Starliner csapat tagjaival együtt kilencen tartózkodtak az ISS-en, közülük négyen amerikaiak és hárman oroszok.