Tech esport

Tartós halláskárosodással járhat a videójátékozás

Carol Yepes / Getty Images
Carol Yepes / Getty Images

Emberek millió szenvedhetnek tartós halláskárosodást a videójátékok miatt egy új tanulmány szerint – írja a Science Alert. A kutatás arra is talált bizonyítékot, hogy a sok játékkal töltött idő akár fülzúgás kialakulásához is vezethet. A szakértők összesen 50 ezer ember vizsgálati eredményeit elemezték ki a publikáció elkészítéséhez.

A tudósok szerint aki rendszeresen játszik fej- vagy fülhallgatóval, az a tartós halláskárosodást kockáztatja, és a problémát nem feltétlenül oldja meg a hangerő csökkentése sem.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ember káros következmények nélkül képes elviselni 80 decibel erősségű hangokat akár heti 40 órán keresztül is. 90 decibeles hangok (ez nagyjából egy kiabáló ember hangereje) esetén ez a szám viszont azonnal 4 órára csökken 95 decibelnél (egy motorkerékpár hangereje) pedig csupán 1 és negyed órára.

Ezek alapján nagyon aggasztónak tűnik, hogy sok lövöldözős videojáték esetében a fejhallgatók átlagosan 88-91 decibelt produkálnak, míg egy közeli lövés vagy egy nagyobb robbanás akár 119 decibel erősségű is lehet.

A kutatók szerint kifejezetten veszélyeztetettek lehetnek az esportolók és a streamerek, akiknek a megélhetésüket jelenti az, hogy a lehető legjobbak legyenek a videójátékban, amihez sok esetben elengedhetetlen minden egyes zörej meghallása, ezért sokszor kifejezett magas hangerőn játszanak.

A tudósok úgy véli, fontos lenne, hogy a fiatalokat edukálják, tájékoztassák a videójátékok potenciális veszélyeiről.

Kapcsolódó
Intelligensebbek lehetnek a gyerekek a videójátékoktól
Úgy tűnik, a képernyőidő nem veszélyezteti a gyermekek kognitív képességeit, sőt egyes aktivitások még javíthatják is az intelligenciát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik