Tech

Intelligensebbek lehetnek a gyerekek a videójátékoktól

Egy új tanulmány alapján a gyermekkori videójátékozás pozitívan hathat az intelligenciára – írja az IFLScience. Bruno Sauce, az Amszterdami Szabad Egyetem munkatársa és kollégái közel 10 ezer amerikai gyermek adatait elemezték, a 9-10 éves alanyok egy nagyobb, hosszú távú kutatásban vettek részt, amelyben két éven át monitorozták agyfejlődést és egészséget. A projektben azt is rögzítették, hogy az adott gyermek videójátékozott-e, mennyire volt aktív a közösségi oldalakon, valamint nézett-e tévét, YouTube-ot, Twitch-et vagy egyéb videós platformot; illetve hogy mindezek mennyiben hatottak intelligenciájukra.

A kutatók szerint a digitális média meghatározza a modern gyermekkort, de kognitív hatásai nem egyértelműek, sokat vitatottak. Az új vizsgálat fókuszában a képernyőidő intelligenciára, így a hatékony tanulásra, a racionális gondolkodásra, az összetett gondolatok megértésére és az új helyzetekhez való alkalmazkodás képességére gyakorolt hatása állt.

Az eredmények összhangban vannak a korábbi tanulmányok többségével: a videójátékok nem fenyegetik az intelligenciát, sőt javítják is azt.

Az adatok alapján azok a gyerekek, akik 9-10 éves korukban többet játszottak, két évvel később a legtöbb intelligencia-növekedést produkálták. Ez illeszkedik az eddigi kísérleti tanulmányokban dokumentált kognitív előnyökhöz. Meglepő módon a videók nézése is pozitív következményekkel járt, pedig korábbi tévés elemzések ennek ellenkezőjét mutatták.

OJO Images / Getty Images

Két évvel a vizsgálat megkezdése után azoknál a gyerekeknél, akik az átlagosnál többet videójátékoztak, a korcsoport átlagához képest nagyjából 2,5 ponttal volt magasabb az IQ. Más aktivitásoknál, például a közösségi oldalak használatánál és a videók nézésénél hasonlót nem észleltek.

Torkel Klingberg, a Karolinska Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint fontos kiemelni, hogy a képernyőidő fizikai aktivitásra, alvásra, jólétre vagy iskolai teljesítményre gyakorolt hatásait nem mérték fel. Eredményeik viszont megerősítik, hogy a képernyő előtt eltöltött idő nem veszélyezteti a gyermekek kognitív képességeit, és a videójátékok még javíthatják is azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik