Tech

Tényleg romlanak a Google keresési eredményei

Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by Rolf Vennenbernd/picture alliance via Getty Images
Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by Rolf Vennenbernd/picture alliance via Getty Images

Az elmúlt néhány évben egyre több felhasználó, elemző és szakértő jelezte, hogy egy olyan trend van kibontakozóban, ami több milliárd ember mindennapjait érinti: jelentős mértékben romlik a Google találatainak minősége. A vállalat természetesen tagadja az ehhez hasonló vádakat, azonban egy kutatás most számokkal is alátámasztotta ezt a feltételezést – írja a Gizmodo.

A Lipcsei Egyetem, a Bauhaus-University Weimar és a Center for Scalable Data Analytics and Artificial Intelligence kutatói szerint a rossz minőségű SEO spam elözönlötte a keresőt. A spamdexingnek is nevezett black hat keresésoptimalizálási tevékenység célja, hogy a keresőmotorok előkelő helyeire helyezzen olyan oldalakat, melyeknek a tartalom szempontjából semmi keresnivalójuk nem lenne ott.

Az egyes oldalak ehhez sokszor olyan technikákat használnak, mint a rejtett szövegek, vagy az automatikus fordítás, aminek sokszor értelmetlen katyvasz az eredménye.

A kutatás során az összehasonlító termékismertetőkre összpontosítottak, amelyek teszteket és vásárlási ajánlásokat kínálnak. Az ilyen vélemények gyakran tartalmazzák kapcsolt termékek linkjeit, amelyek az ügyfelekre hivatkoznak, tehát jellemző az affiliate marketing.

Van rosszabb a Google keresőjénél

A szakemberek összesen egy 7392 különböző keresési lekérdezésből álló listát állítottak össze, majd azokat lefuttatták a népszerűbb keresőkben (Google, Bing, DuckDuckGo). A módszer összesen 148 ezer találatot és 128 ezer egyedi URL-t eredményezett, az adatgyűjtést pedig pár hetente megismételték ugyanazon lekérdezésekkel.

A kutatók úgy találták, hogy a jobb rangsorolással rendelkező oldalak átlagosan jobban optimalizáltak, több bevételre tesznek szert az úgynevezett affiliate marketing által, ellenben gyengébb a szövegminőségük. Azt is megállapították, hogy a keresési eredmények többségére jellemző, hogy magánszemély terelt forgalmat a webhelyre linkekkel. Tehát a kulcsszavakra kihegyezett, egyszerű és ismétlődő, potenciálisan MI által generált tartalom, valamint az affiliate marketing felé mutat a tendencia.

A közel egy éven át gyűjtött adatok arról árulkodnak, hogy a spamoldalak kemény harcot vívnak a találati lista előkelő helyeiért, rendszeresen megtalálják annak módját, hogy a ranglista élére jussanak – utána viszonylag hamar el is tűnnek szem elől. A Google, a Bing és a DuckDuckGo közül a kutatás szerint az első teljesít a legjobban, és az egyetlen kereső volt, amely minimális javulást mutatott a felmérés ideje alatt.

Ez azonban mit sem változtat azon, hogy a keresőmotorok vesztésre állnak a SEO spammel vívott harcban.

A kutatók szerint a rangsor látható helyeiért való küzdelem a későbbiekben minden bizonnyal rosszabb lesz az MI által generált spamek elterjedésével, amelyek valóban veszélyeztethetik a keresőmotorok jövőbeni használhatóságát. Főleg annak tudatában ijesztő ez, hogy az MI az információkeresést is gyökeresen átalakítja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik