Tech mobilteszt

Nincs miért szégyenkeznie a Honor csúcstelefonjának

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Ha nem szeretnénk Apple, Samsung vagy Xiaomi csúcstelefont, de teljesítményben és főleg a kamerák terén nem akarunk kompromisszumokat kötni, akkor kiváló alternatíva lehet a Honor idén februárban leleplezett, felsőkategóriás okostelefonja, a Magic5 Pro, ami specifikációiban, de az árat illetően is hozza az említett márkák prémium kategóriás mobiljainak szintjét.

A készülék dobozát kinyitva a telefon mellett találunk egy jó minőségű, átlátszó szilikontokot, egy USB-A/USB-C kábelt, egy 66 wattos töltőfejet, illetve a megszokott leírásokat. A töltéshez használható adapter ugyan visszalépés a tavalyi Honor Magic4 Pro 100 wattos megoldásához képest (mondjuk már a telefon sem tudja ezt a teljesítményt), viszont legalább nem spórolták ki a csomagból, mint a készülékcsalád egyik olcsóbb tagjánál, a Honor Magic5 Lite-nál.

Honor Magic5 Pro

A telefont kézbe véve elsőre „fejnehéznek” tűnik, ami a hátlap méretes kameraszigetére vezethető vissza, de ez a hétköznapi használat során megszokható, és egy idő után már fel sem tűnik. A felépítés nagy meglepetéseket nem okoz, az viszont dicséretes, hogy a nálunk járt modell matt fényű, és zöld színű üveg hátlapja nem gyűjtötte az ujjlenyomatokat.

Farkas Norbert / 24.hu

A keret alján ott az USB-C port, egy hangszóró, a mikrofon és a SIM-tálca, jobb oldalon a szokásos bekapcsoló és a hangerő gombok, felül pedig a második hangszóró mellett egy – ma már ritkaságnak számító – infraport kapott helyet, aminek hála egyes eszközök esetében (szórakoztató elektronika, légkondicionáló) távirányítóként is használható a telefon. A teszt során egy réges-régi Samsung klímával és egy páréves Philips tévével is kipróbáltuk az egységet, ami tökéletesen működött. A két hangszórónak hála adott a sztereó hangzás, és csúcskategóriás készülék lévén nem hiányzik az IP68 szabvány szerinti por- és vízállóság sem.

Az előlapot a 6,81 hüvelykes, 120 Hz képfrissítésre képes, HDR10+ kompatibilis, 10 bites OLED panel uralja, ami lekerekített széleket kapott. Utóbbi még mindig divatos dizájnmegoldás a gyártók részéről, holott a telefon fogását instabilabbá teszi, sőt, részben erre vezethető vissza, hogy a készülék hajlamos szinte bárhonnan lecsúszni – ezért is érdemes szinte azonnal használatba venni a dobozban található szilikontokot. A szelfikamera és a biztonságos feloldást biztosító 3D szenzor egy kapszulakivágásban kapott helyet, méghozzá a kijelző bal felső sarkában.

Akár ezzel, akár a kijelző alá rejtett optikai ujjlenyomat-olvasóval gyorsan feloldható a mobil, sokszor fel sem tűnik, hogy le volt zárva. A maximum 1800 nit fényerejű kijelző erős napfényben sem hagyja cserben a felhasználót, a képfrissítést pedig dinamikusan állítja a készülék, a felhasználási módnak megfelelően. Értesítési LED nincs, van viszont Allways On Display funkció, aminél kedvünkre konfigurálható, hogy mennyi információ jelenjen meg az amúgy lezárt kijelzőn.

Galéria
Farkas Norbert / 24.hu

A telefon Magic OS7.1 kezelőfelületet kapott, ami egy Android 13 alapú rendszer, és a gyártó ígérete szerint három évig biztosítják az Android főverziókat (tehát erre a készülékre még a 16 is elérhető lesz), négy évig pedig a biztonsági frissítéseket. A Magic OS minden tekintetben nagyon hasonlít a korábbi tulajdonos Huawei hasonló felületére, ami főleg azoknak lesz pozitívum, akik Huawei-készülékről váltanak az új Honor-eszközre. Ezen a ponton pedig érdemes megjegyezni, hogy a Huawei-jel ellentétben ennek a gyártónak a készülékei megkapták a Google teljes alkalmazáskínálatát, továbbá a Play Áruház és a Google Mobile Services (GMS) sem hiányzik.

Csúcskategóriás hardver

Ami a burkolat alatt megbúvó komponenseket illeti, nem spórolt a Honor, ezen a téren is abszolút a csúcskategóriában helyezkedik el a Magic5 Pro. Az idei Snapdragon 8 Gen2 lapka mellé adott az Adreno 740 grafikus chip, 12 gigabájt memória, és 512 gigabájt háttértár. Talán nem meglepő, de a tárhely bővítésére már itt sincs lehetőség, cserébe van 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth-ból pedig az 5.2-es szabványt kapjuk. Utóbbiból mondjuk ebben a kategóriában már elvárható lenne az 5.3, de ezt már csak amolyan kötelező kukacoskodásként említjük.

Farkas Norbert / 24.hu

A gyártó a kamerák terén sem akart lemaradni a konkurenciától, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a bejelentést követően, ha csak rövid ideig is, de ez a készülék volt a legjobb mobilfotós telefon a piacon – aztán jött a Oppo Find X6 Pro, majd nem sokkal később, mondhatni menetrendszerűen a Huawei P60 Pro vette át a vezetést.

A Magic5 Pro ennek ellenére nem vall szégyent: a hátlapi kameraszigetben három egység kapott helyet, mindegyik 50 megapixeles felbontással. A legnagyobb érzékelőt a főkamera kapta, ami 23 milliméternek megfelelő látószöggel van ellátva, és emellé jön egy 13 milliméternek megfelelő széles látószögű lencse, illetve egy 90 milliméternek megfelelő periszkópos telefotó modul.

Alapbeállításon már-már megszokott módon a telefon 12 megapixeles képeket készít, és a magas megapixelszámból – a pixel binning technológiáknak köszönhetően – az AI és a Zoom lehetőségek profitálnak. Ennek hála fotózás közben a széles látószögű nézet (0,7x) és az alapbeállítás (1x) mellé megkapjuk a 3,5-szeres és a tízszeres nagyítás lehetőségét is. Az utóbbi jól használható, nincs panasz a minőségre, csak arra kell figyelni, hogy stabilan tartsuk a készüléket, mert itt már könnyen be tudjuk rázni a képet, főleg kevésbé ideális fényviszonyok között.

Galéria
Csanádi Márton

Természetesen adott a lehetőség 50 megapixeles képek készítésére is, ha valamibe később szeretnénk belenagyítani a részletekért, ráadásul ezek elmentése sem tart sokáig. RAW fotót viszont már csak a főkamerával készíthetünk, cserébe itt minden paramétert mi határozhatunk meg. Ami a nagyítást illeti, itt is adott a százszoros digitális zoom, de az így készült fotók minősége elég hullámzó, éppen ezért jobban járunk, ha 50 megapixeles fotót készítünk, és abból mi magunk vágjuk ki a részletet, amire szerettünk volna ránagyítani.

Összességében ugyanakkor elmondható, hogy a fotók minősége kiemelkedő, nappal rossz kép szinte nem is lőhető ezzel a telefonnal, és a főkamera éjszaka is kiváló felvételeket készít.

Videózni a szelfi és a hátsó kamerákkal is maximum 4K felbontásban tudunk, adott a 60 képkocka per másodperc képfrissítés, leszámítva a nagylátószögű kamerát, ahol furcsa módon be kell érnünk a 30 fps-sel. A konkurenciához képest ráadásul abban is alul marad a Magic5 Pro, hogy 4K-ban maximum 15 percet hajlandó rögzíteni, utána újra kell indítani a felvételt.

Cserébe viszont van lehetőségünk a kamera appból különböző képstílusokat választani a videóra, amik nagyon jól néznek ki. Pozitívum továbbá, hogy videózásnál választhatunk úgynevezett flat profilt is, ami utómunka esetén lehetővé teszi, hogy magunk színezzük a felvételeket.

Farkas Norbert / 24.hu

A csúcsnak persze ára van

A méretes (162,9 x 76,7 x 8,8 mm) telefonba egy nagy akkumulátor is befért (nem véletlenül 219 gramm a súlya), egy 5100 milliamperórás telepet kapunk, ami normál használat mellett akár két napig is életben tartja a telefont, de még egy nyaralós, sűrűn fotózós napot is simán kibír az aksi. Ami a töltést illeti, ott vezetéken a fentebb már említett 66 watt a maximum, vezeték nélkül pedig 50 wattal kell beérnünk – utóbbihoz persze kell egy olyan töltő, ami támogatja ezt a „sebességet”, ami a jelenlegi kiegészítő-kínálatban azért még egyáltalán nem megszokott.

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, a csúcskategóriás készülék mellé csúcskategóriás ár társul, nem mobilszolgáltatónál vásárolva 530 ezer forint környéki összeget kell kicsengetni ezért a készülékért, ami hatalmas összeg, de ehhez hozzátartozik, hogy nem is kell szinte semmilyen kompromisszumot kötni a konkurens gyártók hasonló áron kínált okostelefonjaihoz képest.

Kapcsolódó
Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont
Listánkban ismét olyan készüléket gyűjtöttünk össze, amiket bátran ajánlunk azoknak, akik új középkategóriás okostelefon vásárlását fontolgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik