Tech

Lebegő napelemparkot épít az amerikai hadsereg

Getty Images
Getty Images

Az amerikai hadsereg a hétvégén bemutatta első lebegő napelemparkját az Észak-Karolinában lévő Big Muddy-tavon, írja a Verge. A panelek egy megawatt villamos energiát lesznek képesek előállítani, amely nagyjából 190 háztartás ellátására elegendő. Az energiaforrást azonban nem direkt a köz szolgálatába állítják, hanem a közeli kiképzőlétesítmény számára biztosít majd tartalék energiaforrást, áramkimaradás esetére.

A hadsereg célja ezzel a megújuló energia használatának fellendítése, ami egyelőre nem túl elterjedt a tengerentúlon.

A szélenergia nagyjából kilenc százalékát teszi ki az Egyesült Államok teljes energiatermelésének, míg a napelemek ennél is jóval kevesebbet. A lebegő napelemparkok aránya pedig szinte alig észrevehető az energiamixben. Ennek oka az lehet, hogy az előzetes költségek magasabbak a vízen lebegő napelemek esetében, mint a szárazföldinél. A panelek ugyanis egyfajta tutajon helyezkednek el, amely a víz fenekéhez van erősítve.

A technológia azonban komoly előnyökkel jár. A szárazföldi napelemek ugyanis a melegebb hőmérséklet miatt nehezebben termelnek energiát, mint a vízen fekvő változat. Ez hatékonyabbá teszi az úszó napelemeket, amely idővel kompenzálja a fogyasztót a magasabb telepítési költségek miatt. Emellett a szárazföldi napelemparkok rendkívül helyigényesek is.

Egy naperőműnek ugyanis nagyjából hússzor annyi területre van szüksége egy gigawatt villamos energia megtermeléséhez, mint egy fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműnek.

Ha azonban a lebegő napelemparkokat nézzük, sokkal kedvezőbb a helyzet. A Nature természettudományos magazinban megjelent kutatás szerint amennyiben a világ víztározóinak mindössze 10 százalékát lefednék úszó napelemekkel, azzal annyi villamos energiát lehetne termelni, ami kiválthatná a világ összes fosszilis erőművét. További előnye a technológiának, hogy a panelek csökkentik a víz párolgásának mértékét is, amely egy szárazabb régióban különösen fontos lehet.

A megújuló energiaforrások növelése egyébként is elkerülhetetlen az Egyesült Államokban. A Biden-kormányzat ugyanis azt tűzte ki célul, hogy 2035-re 100 százalékban tiszta energiával működő villamosenergia-hálózatot alakít ki, 2050-re pedig nullára vágja az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ahhoz, hogy ezt elérhessék, sok tennivalójuk lesz a hadsereggel is, amely a Föld egyik legnagyobb szennyezője, és évente több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a világ 140 országa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik